Чон - палачинка по корейски
от Милена Димитрова | 03 януари 2014
Невероятно вкусна и лесна!

Палачинките, под една или друг форма и различни наименования, присъстват в кухните на много страни от цял свят. В Корея например казват на палачинките, макар техните да са различни от нашите, jeon- джеон, чеон, джон, чон.

 

Тъй като не сме езикови специалисти и не открихме точен превод на наименованието на български език, ще се доверим на братята руснаци и ще ги наречем чон. (Иначе и бутончето Listen на Google translate е на подобно мнение...).

 

Чон не се отнася до една единствена рецепта от азиатската кухня, а до много и най-разнообразни ястия от типа на палачинката.


В тяхното приготвяне участват различни видове месо, морски дарове, зеленчуци, както и вече познатото кимчи.


Спрямо вида на рецептата, споменатите продукти се смесват с тесто от брашно или се овалват в яйчено тесто, след което се запържват в олио.

 

Чон обичайно се консумира като предястие. На корейски, това ще рече банчан. Корейската традиция позволява ястието да се хапва и по време на пиене – анджу/анчу. Когато рецептата е сладка, се сервира и като десерт.

 

В общи линии, около приготвянето и консумацията на чон има много ритуална символика, с която обаче няма да ви занимаваме. Вместо това, ви предоставяме рецепта за Pajeon разновидност на палачинката със зелен лук.

 

Необходими продукти за Pajeon:

 

За тестото


1 ч.ч. брашно

 

1 ч.л. сол

 

1 ч.ч. студена вода

 

За пълнежа:

 

1 връзка крехък, тънък зелен лук (можете да използвате див лук)

 

1 яйце (разбито)

 

1 червена чушка (по избор)

 

За соса:

 

¼ ч.ч. соев сос

 

1 с.л. оризов оцет

 

1 скилидка чесън (намачкана)

 

1 с.л. сусамово олио

 

1 червена чушка, нарязана на ситно, без семките

 

по желание, можете да прибавите пол. ч.л. захар и пол. ч.л. лют червен пипер

Начин на приготвяне:

 

Смесете продуктите за соса в малка купа, разбъркайте и оставете настрана за 20-30 минути.

 

Солта и брашното изсипете в голяма купа. С бъркане прибавете студената вода.

 

Разбийте яйцето и го оставете настрана за по-късен етап от рецептата.

 

Подгответе зеления/дивия лук. Изрежете по-твърдите зони от перата и оставете най-крехките и свежите. Не го режете на ситно – оставете перата цели.

 

Загрейте олио в голям тиган. Когато е достатъчно нагорещен, поставете перата на лука в тестото. Не ги овалвайте прекалено.

 

С помощта на клечки за хранене, поставете равномерно оваляните пера лук в тигана, едно по едно. С останалото тесто запълнете дупките, за да се получи една цяла палачинка.

 

След 1-2 минути палачинката трябва да се е стегнала. Сега е моментът да прибавите разбитото яйце. След още няколко минути, проверете палачинката отдолу с помощта на шпатула. Ако е хванала загар, я обърнете.

 

Гответе още няколко минути.

 

Готовата палачинка нарежете на квадрати и сервирайте със соса. Можете да я гарнирате с червена чушка.

 

Финалният резултат виждате на снимката горе.

Рецепти