Отслабнете вкусно с тези пет храни
от Kulinar.bg | 26 март 2013
Предлагаме ви пет доказано вкусни храни, които ще помогнат на килограмите

Пролетта, въпреки че е предвестник на най-обичаното лято, се свързва не само със събуждането на земята. Пролетна умора, раздрънкан биологичен часовник, поява на алергии, борба с натрупаните през зимата килограми...

 

За щастие, всяко едно от тези малки нещастия може да бъде преборено с помощта на храната. Тя наистина е ключът към здравото тяло, което, от своя страна, дарява човека с позитивни и красиви мисли.

 

Доброто състояние (външно и вътрешно) на човешкия организъм далеч не означава лишения или ограничения откъм храна, провокираща апетита. Точно обратното! Правилното хранене съчетава в себе си приятен вкус, аромат и полезно действие.

 

В тази връзка, Kulinar.bg ви предлага пет доказано вкусни и добри храни, които ще помогнат на килограмите, същевременно задоволявайки желанията на стомаха.

 

Хумус

 

Съчетанието от нахут, сусамов тахан и чесън е повече от печелившо. Това източно лакомство е толкова богато на добри протеини, че бързо задоволява глада, дава приток на енергия и балансира кръвната захар. Приготвянето на хумус в домашни условия е мисия не само възможна, но и скоростна.


След като сте си го приготвили ето по тази рецепта, можете да си направите страхотни зелени сандвичи. Зеленолистните страхотно се съчетават с вкуса на хумуса. Лапад, марули, киселец в питката, обилно намазана с хумус, можете да прибавите и колелца стар кромид лук, или пък пресен?

 

Салца

 

Когато не е комбинирана с пържен тортила чипс, този червен сос е изненадващо нискокалоричен. Можете да си направите салца вкъщи, като вместо с чипс, я консумирайте с домашно приготвени крекери, брускети, сухари.

 

Яйца

 

Не вярвайте на историята, че на яйцата полезни са само белтъците. Както писаха преди време и колегите от здравословния Fitwell.bg - "Яжте си жълтъците, ей!". Именно в тях се крие витамин Е, който успешно залъгва чувството на глад. Сварените яйца са чудесна и бърза закуска, която ще ви държи сити поне до 13.00 часа!

 

Сурови бадеми и бадемово масло

 

Тези супер полезни ядки помагат не само за здравето на косата и кожата. Богатството им на магнезий и витамин В2 е ключов момент при борбата с разклатените нерви и стреса. Доказано е, че човек най-много се тъпче, когато е стресиран. Ако работата ви попада в тази категория, заредете се със сурови бадеми на бюрото си.

 

Бадемовото масло пък подобрява храносмилането и заздравява имунитета.

 

Семена от чиа

 

Както вече писахме, консумират се лесно сурови - в мляко, зърнена закуска или смути, а въздействието им е позитивно в множество насоки. Богати са на фибри, есентиални мастни киселини, калций, антиоксиданти, протеини, подпомагат поддържането на здравословно тегло и добро храносмилане. Какво още? Стимулират имунната система.

 

Когато говорим за омега 3 мастни киселини и антиоксиданти, семената от чиа са буквално ненадминати в растителния свят. Поради високото си съдържание на фибри, мъничките семенца задължително трябва да бъдат прибавяни към зърнената закуска.

Рецепти