Откриха един тон опасно сирене край Ловеч
от Kulinar.bg | 17 октомври 2012
Няма заразено сирене в търговската мрежа

Един тон опасно за здравето сирене е открито и унищожено от контролните органи в Ловеч. Това стана ясно от съобщение на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), откъдето уточняват, че проблемът идва от мляко, произведено във ферма в село Радювене.

 

Сирененето е било опасно, тъй като е съдържало наднормени количества афлатоксин. Те са регистрирани при рутинна проверка на млякото в региона. Цялото сирене, произведено от въпросното мляко, е унищожено на екарисаж.

 

Няма заразено сирене в търговската мрежа, тъй като то е било в период на „зреене“ и никакви количества не са напускали предприятието.

От утре, 18 октомври е създадена организация, всички количества млечни продукти, произведени за домашна употреба в района на село Радювене да бъдат предадени на компетентния орган за да бъдат унищожени.

 

Най-вероятният причинител за наличието на афлатоксин в млякото са остатъчните количества от жътвата на царевица в района, където животните са били на паша. Най-често афлатоксините се срещат в храни и фуражи в следствие на гъбично замърсяване от плесени, главно Aspergillus flavus и A. parasiticus в топли и влажни условия. В големи количества и редовно навлизане в организма афлатоксините могат да увредят черния дроб, дори да предизвикат ракови заболявания.

 

Рецепти