Отиде си бащата на гумените мечета
от Kulinar.bg | 17 октомври 2013
След като отдаде живота си на една от най-успешните марки в света

Почти няма дете, което да не обожава сладките, цветни, желирани мечета. Сега знаем, че не е най-доброто, което едно хлапе може да хапне, но като деца това не ни интересуваше.

 

А и родителите ни не веднъж са се изкушавали да си хапнат от гумените мечета.

 

Казваме ви всичко това по повод новината за смъртта на създателя на така популярните гумени мечета Ханс Ригъл, който почина на 90 годишна възраст на 15 октомври.

 

Роден в Бон, Германия, Ригъл е собственик на една от най-успешните компании в света.

 

Начинът за направа на тези бонбони далеч не е най-сложното нещо в кулинарията, но, уви, нещо толкова простичко може буквално да залее света.

 

Всъщност идеята за желираните мечета идва на неговия баща Ханс Ригъл Старши, още през далечната 1920 година.

 

След което находчивият му син развива и популяризира семейния бизнес. Ригъл се интересува от захарта много задълбочено. Завършва университета в родния си град с тезата  "Развитието на световната захарна индустрия по време на и след Втората световна война".

 

Компанията му е толкова успешна, че намира място в класацията за едни от най-богатите хора на списание Форбс. Гумените мечета и световната мания по тях го правят милиардер. Ригъл е разведен и няма деца.

 

Определят формулата за успеха му, заедно с този на брат му Пол, с когото захващат завещания им бизнес, така : "Пионерският дух и въодушевление, с които Ханс се заема с бизнеса, са в основата на създаването на бранд от неповторена висота".

 

Ригъл споделя, че се вдъхновява от четенето на комикси и гледането на филмчета за деца. Двамата с Пол притежават по 50% от компанията. Пол умира през 2009 година и завещава своите на наследниците си.

 

Тъй като Ханс няма свои деца, той дава нареждане неговата фондация да го предствлява, след като си отиде от този свят. По този начин марката ще се управлява от името Ригъл, дори ако то не е наследено от роднините. 90-годишната традиция ще се запази и за напред.

Рецепти