Оригинална рецепта за домашно сладко от ягоди
от Kulinar.bg | 03 юни 2014
С гарантиран вкус

Тъй като сега е времето, в което се радваме на един от най-ароматните плодове – ягодките, решихме да ви покажем как се приготвя домашно сладко от ягоди.

 

За рецептата и изпълнението й ни помогна едно младо момиче, приятелка на Kulinar.bg Росица Чергеланова, което ни радва с големия си интерес и постиженията си в кулинарията.

 

Това е едно от любимите ни сладка, сигурни сме, че и вие споделяте нашето мнение. Една лъжичка, грижливо обвита от вкусна, топла палачинка... Какво му трябва на човек, както се казва.

 

Но стига предисловия, да преминем към готвенето.

 

Това, което ви трябва, е:

 

2 килограма ягоди

 

1 килограм захар

 

1 чаена лъжичка лимонтузу

 

Най-добре е да се приготви на огън на двора, ако имате възможност. Директният огън прави сладкото някакси още по-вкусно. А и чарът на самото приготовление не е за пренебрегване.

 

Започвате и изчистването на ягодите от дръжките. Слагайте ги в дълбок съд, в който после да може да се побере захарта. Засипете със захарта.

 

 24626 

Снимка:Росица Чергеланова

 

Увеличавайте пропорциите, ако разполагате с домашно отгледани ягодки, които да са повече килограми от посочените от нас в рецептата.

 

Оставете плода да престои за през нощта, а на сутринта ще видите образувалият се сок. Ягодите са много сочни плодове, а това, именно, ги прави много подходящи за направата на сладко.

 

Преминете към варенето на сладкото. Прехвърлете всичко в един удобен за целта съд, огнеупорен за препоръчване, и варете за няколко часа.

 

24624

Снимка:Росица Чергеланова


Периодично опитвайте гъстотата на сладкото, като взимате от сока с помощта на лъжица или черпак и направите линийка от него в чиния. Ако се получи т.нар. пътечка, тогава значи сте готови с варенето на сладкото.

 

 

Малко преди да махнете сладкото от огъня, сложете лимонтузуто. Важно е да не го пропуснем, тъй като лимонтузуто не позволява на плодовете да се захаросат.

 

24623

Снимка:Росица Чергеланова

 

След това разпределете сладкото в бурканчета и затворете добре. Остана само да ги стерилизирате, като варите за 5-10 минути в голям съд на огъня.

 

Надяваме се да сме пробудили интереса ви и да си приготвите вкусното ягодово сладко.

 

Рецепти