Конфи - метод за консервиране на стотици години
от Милена Димитрова | 06 януари 2014
Чували ли сте за confit d'oie и confit de canard?

Чували ли сте за метода на готвене, наречен "конфи"? Кулинарният термин от френски произход обобщава различни продукти, които са приготвени по един конкретен начин – в олио или захарен сироп.

 

След това даденият продукт се съхранява на хладно и тъмно място. Конфи може да изкара съвсем спокойно до няколко месеца, когато е съхраняван правилно.

 

Този метод е един от най-старите методи за консервиране на храна и е особено разпространен в Югозападна Франция.

 

Както се досещате, думата идва от френски, по-точно от глагора confire – приготвям, захаросвам, варя в захар, мариновам.


От своя страна, думата е с латински корени – от conficere. Любопитно е, че френският глагол е приложен за първи път още през Средновековието за плодове, които са консервирани в захар.

 

Сред най-известните продукти, приготвени по този начин, са гъшето и патешко месо, съответно confit d'oie и confit de canard. Традиционно, и за приготвянето и на двете конфита се използват краката на птицата.

 

Месото се осолява и подправя, след това се готви бавно и на ниска температура (85 С) в собствените му мазнини. След това се охлажда и съхранява в мазнината. По подобен начин се обработват пуешко и свинско, с идеята съхранение без наличието на хладилник.

 

Методът конфи може да се приложи и за плодове и зеленчуци.

 

Сред най-известните рецепти, приготвени с метода на конфи, е тази за касуле (cassoulet). Накратко, тя представлява богата касерола, направена на принципа на бавното готвене.

 

Произхожда от Южна Франция и се прави от месо (най-често свински наденички, патешко, гъсешко, понякога овнешко), свинска кожа и бял фасул. Името касуле идва от съда, в който се прави ястието – cassole, или дълбоко, кръгъло глинено гърне с полегати страни.

 

Сигурно ви стана интересно как точно се приготвя, така че моментално ви предоставяме рецептата за касуле. Нейното осъществяване си е цяла мисия. Имайте предвид, че, за да бъде максимално близко до френския оригинал, трябва да приготвите патешкото конфи поне 1 седмица по-рано.

Рецепти