Оригинален Великден с Люси Евтимова
от Люси Евтимова | 03 май 2013
Люси отново ни очарова с невероятните си кулинарни произведения

Помните Люси Евтимова, нали?


Слънчевото момиче, което е страхотен кулинар, макар и любител, не спира да ни радва със страхотни рецепти.

 

По Коледа дори сподели с нас красивата си трапеза.


Вдъхновени от нейния талант, решихме да я потърсим отново – за да ни разкаже самата тя какъв е нейният Великден...

 

Обичам да украсявам яйцата не само по традиционния начин, с боички, но да използвам различни апликации от материали, закупени от шивашките магазини – пайети, ширити и други.

 

Една година дори надхвърлих собственото си въображение, като направих яйца на филмова тематика.

 

11015

11013

11017

 

Друга моя идея, освен традиционната плитка за великденския козунак, е да го оформите както е на снимката. Много лесна и ефектна рецепта е и тази за ароматната канелено шоколадова плитка.

 

11011

 Снимка: Люси Евтимова

 

И тази година традиционното ястие за трапезата най-вероятно ще бъде агнешкото, но за него всяко семейство обикновено разчита на добре изпитана домашна рецепта.


Ето защо винаги е добре да изненадаме най-близките с нещо не съвсем традиционно. Като тези малки и апетитни хапки – морковчета:


11016

Снимка: Люси Евтимова


Пълнежът е от родопска закуска и луканка, а самите фунийки са от обикновено тесто.


Ако и вие, като мен, нямате специални метални формички за печенето на фунийки, можете да си направите сами от фолио, като ги напълните с боб за твърдина.


11014

 Снимка: Люси Евтимова

 

Моите кулинарни произведения винаги играят ролята и на красива декорация за масата.


Великден не е изключение на това правило. Идеален пример: шоколадовите гнезда с яйчица. Можете да ги сервирате както самостоятелно, така и към десерт, както съм направила тук, към мъфини.


11012

 

Гнездата са изработени от половин пакетче картофени пръчки (снакс), залети с половин шоколад, разтопен предварително. Оформяме гнездата в метална форма за мъфини и оставяме в хладилника да стегнат. Украсяваме с бонбонки – яйчица. 

 

Ако обаче решите да шашнете гостите си с десерт, ви препоръчвам тази сладурска торта "Заешко дупе”. Самата торта всъщност е вече познатата ви шоколадова красавица "Бруклинско затъмнение".



А ето го и моделът за зайчето. :) Не е ли сладко? Пожелавам ви весели пролетни празници!



Тази статия ви е вдъхновила и е повишила така или иначе празничното настроение? Просто ни последвайте във Фейсбук! :)

 

Рецепти