Шоколадова торта "Бруклинско затъмнение"
Шоколадова торта "Бруклинско затъмнение"
Източник: Люси Евтимова
Тип ястие: десерт
време
60 мин.
порции
продукти
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Започваме, като загряваме фурната на 170 С. Застиламе и три 20-сантиметрови тавички с хартия за печене.

2

Блатовете приготвяме, като първо разбиваме 100 гр меко масло с 260 гр фина захар. Аз използвах 50/50 бяла и кафява. Добавяме едно по едно яйцата, 1 ванилия, солта, бакпулвера, содата и 45 гр какао. Обираме хубаво стените на купата, докато разбиваме. Добавяме на 2 пъти, редувайки ги, брашното и млякото. Трябва да стане хубава пухкава смес.

3

Разпределяме по равно в тавичките и печем около 20 минути или до готовност. Проверете центъра с клечка за зъби.

4

Оставете блатовете да изстинат. През това време преминете към направата на пудинга.

5

В дълбока тенджера слагаме 600 мл вода, заедно с останалата бяла захар - 500 гр, 125 гр какао и царевичния сироп. Ако нямате царевичен сироп, заменете с 50/50 глюкоза и мед. Слагаме на средна температура на котлона и оставяме да заври, като разбъркваме от време на време. В друг съд разтворете нишестето, заедно със 160 мл вода, на каша.

6

Когато какаовата смес е готова, дръпнете от огъня и добавете нишестето, като бъркате непрекъснато, за да избегнете образуването на бучки. (Ако се появат все пак, разбийте ги с пасатор.) Върнете сместа на огъня и бъркайте, докато се сгъсти.

7

Махнете от огъня и добавете 85 гр масло и 1/2 ванилия и разбъркайте. Сглобяването на тортата е лесно: блат, пудинг, блат, пудинг и т.н. Оставете малко за измазване.

8

Рецептата в снимки стъпка по стъпка тук.

Подобни рецепти
Любопитно