Опасно ли е брашното с изтекъл срок
от Kulinar.bg | 13 февруари 2017
Или можем да готвим с него

Понякога сме склонни да купуваме по-големи пакети от даден продукт, тъй като всеки знае, че по този начин ни излиза по-евтино. 

 

Такъв е случаят и с брашното. Особено, когато ни предстоят повече почивни дни, тогава има опасност да се презапасим, защото имаме намерение да готвим повече.

 

Е, но пък е трудно да преценим точно колко брашно ще ни трябва за козунаците (съвсем скоро ще падне голямото месене).

 

И накрая се озоваваме с останали пакети брашно. Ще имаме късмет, ако пакетите са произведени скоро, но ако сме си купили брашно с наближаващ край на срока на годност, тогава може и да имаме проблем.

 

Това е една примерна ситуация, но вариантите да се озовем с изтекъл срок на годност на брашното са различни.

 

Какво да правим в тази ситуация? Можем ли въпреки това да си ги използваме?

 

Специалистите съветват, ако имаме повече брашно в запас да го държим в хладилника. Така е по-безопасно да се използва след датата, посочена на етикета.

 

Но тъй като почти никой не си държи брашното в хладилника, тогава е добре да знаем, че има две дати.

 

Едната е препоръчителна дата на продан, след нея търговците трябва да приберат брашното от рафтовете на магазина.

 

 39252

 wikimedia.org



Другата дата е тази, която посочва времето, в което брашното има най-добри вкус и качество. Ако сте преминали тази дата, по-добре не ползвайте брашното.

 

И нещо много важно - всичко казано дотук важи с още по-голяма тежест за безглутеновите брашна. Тук особено трябва да се спазв датата, посочена на опаковката.

 

Не бива да правим експерименти със здравето си.

 

Рецепти