Няколко начина да сготвим боб
от Мартина Николова | 22 декември 2015
И как правилно да го обработим преди това

Зрелият фасул, какво и всички бобови култури, са изключително полезни за добрата ни и балансирана диета.

 

Тези култури са наситени с необходимите витамини и минерали, фибри и антиоксиданти.

 

Знаете, че има прекрасни вегетариански ястия на основата на боба, но той може и да послужи и за гарнитура към основно ястие.

 

Вероятно предпочитате да си сготвите боба у дома, а не да купувате готовите консерви от магазина. Правилно, те и без това са съмнителни.

 

Важно е да знаем, обаче, как да си приготвим боба, така че да е най-полезен за нас.

 

Сортиране

 

Прегледайте всички зрънца, преди да преминете към готвене. Отстранете всички изсъхнали бобчета и тези, който са изгубили цвета си. Сложете ги в цедка и ги измийте под течаща вода, но не много продължително, препоръчително е да е около половин минута.

 

Накисване

 

Ако разполагате с една нощ, е най-добре да накиснете боба за през нощта, така ще сте сигурни, че накрая ще имате истински варен боб, а не "тропащи" зрънца.

 

Сложете боба в голям съд, покрийте с вода и го сложете в хладилника.

 

*Това е най-добрият вариант, независимо дали ще го печете или варите.

 

След накисването, бобът ще удвои поне двойно размера си, така че се уверите, че съдът, в който ще готвите боба, е достатъчно голям, за да го побере. Изплакнете под течаща вода и сте готови за готвене.

 

Готвене

 

Сложете една лъжица растително олио или зехтин. Това спира образуването на много пяна. Налейте 2 л вода и гответе до готовност. Тъй като по време на готвенето бобът увеличава размера си, доливайте вода, за да поддържате еднакво количество й.

 

Овкусяване

 

Започнете като запържите в зехтин ситно нарязан лук, морков, целина. Сложете и една скилидка чесън и 1 бр дафинов лист. Сложете солта, когато бобът е достигнал ¾ от степента на пълна готовност. Как да разберете? Когато започне да ухае на готов зрял фасул, но все още не е достатъчно мек за консумация.

 

Боб в гърне

 

Бобът се слага в пръстено гърне, залива се с вода и се подправя с червен пипер и кромид лук. Оставете на тих огън да къкри.

 

Боб на фурна

 

Така приготвен е прекрасна гарнитура към месо. Първо се сварява, след като е изкиснанат една нощ. Овкусява се и се пече. Точната рецепта вижте в линка на заглавието.

 

Бобена салата

 

Кромид лук, печени червени чушки, зрял фасул, овкусени с олио, оцет и сол. Прекрасна зимна салата.

Рецепти