Няколко начина за приготвяне на моркови
от Kulinar.bg | 16 март 2013
Печени или сотирани

Моркови - за препочитане е да избирате оранжеви, твърди, без каквито и да било сиви, бели или изсъхнали участъци по тях. Добре е да обелите моркова.

 

В микровълнова фурна се приготвя по следния начин: нарежете морковите на парченца, сложете ги в стъклен съд или йена, добавете ¼ чаша бульон или бяло вино. Покрийте с фолио и печете за 3 минути или докато омекне.

 

Печени. Загрейте фурната на 250 С, нережете морковите наполовина по дължина, наредете в тава, залейте с малко зехтин. Пече се около 15 минути, докато започне да покафенява. Можете веднъж да обърнете тавичката, за да се опече добре от всички страни.

 

Сотирани. Нарежете морковите на кръгчета, разтопете масло и в леко загрят тиган, запържете зеленчука за 4 минути. Накрая се добавя малко захар, за да се глазират морковите.

 

Задушени на пара. Ако разполагате със съд за готвене на пара, би било чудесно. Ако нямате - слагате съд с вода на котлона да заври. Нарязвате морковите на кръгчета и го слагате в по – малък съд върху врящата вода. Държите морковите на парата за около 4 минути, докато омекнат.

 

Рецепти