Нова японска мода завладява света
от Kulinar.bg | 14 май 2013
Опитваш на крак изискани ястия, приготвени от топ готвачи

Подобно на италианците, които пият популярното си късо кафе на две глътки, стоейки прави на бара, японците все повече инвестират в ресторанти за правостоящи.

 

В тях се предлагат вкусни ястия, приготвени от бивши майстор-готвачи, работили в ресторанти, притежаващи звезди Michelin. Новата мода е на път на завладее Ню Йорк.

 

Михио Ясуда, директор на ORENO Corporation, която притежава и управлява 18 ресторанта в Токио, се надява, че нюйоркчани ще похапват с радост на крак, така както са свикнали често и да изпиват прави по едно питие в баровете, пише "Ройтерс".

 

"Само малък кръг от хора успяват да си позволят да се хранят в ресторанти със звезди на Michelin, но би трябвало и тези, които са с по-скромни доходи, също да могат да опитват качествена храна", казва Ясуда.

 

В Токио посетителите на ресторантите за правостоящи избират от менюто ястия като крехко телешко турнедо с гъши дроб, като средната цена на дадено кулинарно произведение е около 4 хил. йени (близо 60 лв.).

 

Тази цена може и да изглежда висока на някои места в Европа, включително и у нас, но за японците се равнява горе-долу на разходите за бърз обяд и напитка в традиционно местно заведение.

 

Сега ORENO Corporation планира да отвори ресторанти без места за сядане и в Ню Йорк, разчитайки на многобройните кандидати да вечерят с качествено суши, без да е нужно на сметката им да е изписано трицифрено число.

 

"Японската кухня в централните  райони на Ню Йорк е толкова скъпа. Искаме напълно да променим това", коментира Хироши Шимада, един от бившите главни готвачи в изискан ресторант, който в момента работи в японската верига.

 

Той обяснява още, че, за да бъде напасната към американския вкус, някои особености на традиционната японска храна ще бъдат променени. Средната цена на ястията в новите обекти ще е между 30 и 40 долара. Предвидени са и ВИП места – за сядане – но те ще бъдат предлагани срещу допълнително заплащане.

 

Oще от света на бизнеса прочетете в Econ.bg

 

Бизнесът на принц Чарлз падна жертва на кризата

 

Как да разберем, че подслушват телефона ни?

 

7 майки-милиардерки на 2013 г.

 

 

Рецепти