Наситените мазнини са полезни, не вредни
от Кирил Русев | 26 октомври 2013
Не те са виновни за сърдечно-съдовите заболявания

Кирил Русев е автор на FitWell.bg, който на драго сърце споделя материалите си с нас.

 

Ако все още мислите, че маслото, пълномаслените млечни продукти, червеното месо и яйцата са вредни, то или четете тази статия от миналия век, или досега сте черпили информацията си от грешната страна на интернет.

 

На първо време, позволете ни да ви приветстваме с "Добре дошли в бъдещето!", с "Добре дошли в правилния интернет!" или, за да бъдем по-универсални, с "Добре дошли в реалността!".

 

Знаем, че за вас следната информация може да прозвучи объркващо и неправдоподобно, затова ще й придадем допълнителна тежест като ви я представим с думите на кардиолога Асийм Малхотра, който точно онзи ден публикува статията си "Наситените мазнини не са основният проблем" в British Medical Journal.


Тези от вас, които имат времето и желанието, биха могли да се запознаят с нея в цялост, а за всички останали ще преведем няколко избрани, но представителни откъса:


  • Мантрата, че наситените мазнини трябва да бъдат премахнати с оглед намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания (ССЗ, бел. ред.) се повтаря във всички насоки за здравословно хранене в продължение на близо четири десетилетия. Въпреки това научните сведения показват, че този съвет парадоксално е увеличил рисковете от тези болести.

 

  • Последните кохортни изследвания не подкрепят значима връзка между приема на наситени мазнини и ССЗ. Всъщност, наситените мазнини демонстрират превантивен ефект, вероятно заради храните, които ги съдържат. Млечните продукти са образцови източници на витамини А и D. Съществува връзка между недостига на витамин D и смъртността от сърдечносъдови заболявания. Освен това калцият и фосфорът, които се намират в млечните, помагат срещу високо кръвно и може би имат обратна връзка с риска от сърдечносъдови проблеми.

 

  • През последните 30 години делът на енергията от мазнини в американското меню е спаднал от 40% на 30% (като абсолютни стойности приемът на мазнини е останал непроменен), но въпреки това затлъстяването през тези години е по-драстично отвсякога. Причината: когато лишиш храната от мазнини, вкусът й се влошава.

 

  • Индустрията компенсира това, като заменя наситените мазнини с добавена захар. Научните сведения показват, че прекомерното количество захар е независим рисков фактор за развитието на метаболитен синдром (съвкупността от високо кръвно, анормална кръвна захар, повишени нива на триглицериди, нисък HDL /"добър" холестерол, бел. ред./ и увеличена обиколка на талията).

 

  • В предходните поколения случаите на сърдечносъдови заболявания бяха изолирани. В момента две трети от приеманите в болница с инфаркт на миокарда имат метаболитен синдром, но 75% от тези пациенти са с напълно нормални нива на общ холестерол. Може би в крайна сметка проблемът не е в общия холестерол?

 

  • Въпреки разпространеното схващане, че високият холестерол е значим рисков фактор за коронарна болест на сърцето, няколко независими популационни изследвания сред здрави възрастни показаха, че ниският общ холестерол се асоциира със сърдечносъдова и друга смъртност.

 

  • Скорошно изследване сред 150 000 пациенти, приемащи статини, показа "неприемливи" странични ефекти, в това число миалгия, стомашно-чревен дискомфорт, нарушения в съня и паметта, както и еректилна дисфункция, сред 20% от участниците. Това противоречи на основните изследвания на статини, които демонстрират миопатия и мускулни болки в само един на 10 000 души.

 

  • Преминаването към хранене от средиземноморски тип след инфаркт има близо три пъти по-силен ефект за намаляване на смъртността в сравнение с приема на статин.

 

  • Терапията с лекарства може да уталожва симптомите, но не променя патофизиологията. Лекарите трябва да обърнат по-голямо внимание на превенцията.


  • Крайно време е да разбием мита за ролята на наситените мазнини в заболеваемостта от сърдечни болести и да поправим щетите от съветите, които доведоха до масовото затлъстяване.

 

Последвайте FitWell.bg и във Фейсбук!

Рецепти