Народни рецепти: Габровският пестил
от Албена Иванова | 24 септември 2013
Помните ли това уникално изкушение без консерванти?

Още от Peika.bg


Ако не сте чували за пестил, питайте баба си. А ако сте го хапвали като деца, със сигурност е останал един от вкусовете на детството ви.

 

Наричат го и "габровски шоколад" - още една закачка със спестовността на габровците. Дори се е продавал под това име в някои магазини по социалистическо време.

 

И тъй като сезонът за приготвяне на пестил вече настъпи, решихме да ви напомним за сливовото лакомство.

 

Какво представлява: сгъстена изсушена каша от сини сливи.

 

Вкус: съвсем леко кисел, доста приятен, различен вкус.

 

Необходими съставки: добре узрели сини сливи.

 

Приготвяне: изчистване на сините сливи, измиване, варене на тих огън, прецеждане за сгъстяване, изливане на тънък слой върху дървени дъски поръсени с брашно, сушене на слънце или фурна (периодично се обръща, размесва и суши, докато кашата стане твърда, но не прекалено).


Пестилът се минава с кръгла тояжка, за да стане плосък, съхранява се на проветриво място за дълго време, след като се навие.

 

Кога се приготвя: есента, когато узреят сините сливи.

 

Кога става годен за ядене: през декември вече е подходящ.

 

Срок на годност: години.

 

При колегите от Peika.bg можете да гледате подробно видео, заснето в Етъра.


Тук пък можете да проследите отделните стъпки.

Рецепти