Старозагорски бирени мезета за любителите на прасета
от Kulinar.bg | 01 юли 2013
Свинските уши на скара са редовно мезе в този български град

Подходящите за бира мезета са много по-разнообразни, отколкото може се предполага.

 

И понякога разновидностите ни се струват... шокиращи. Или поне абсурдни.

 

Може би защото не сме най-месоядните хора на планетата, но сервираната пред нас порция свински уши на скара, по време на скорошното ни посещение на Стара Загора, ни накара да се почувстваме като участници във "Фактор страх".

 

Ако участвахме в шоуто, със сигурност нямаше да спечелим. Защото не се осмелихме да посегнем към порцията!

 

Наречете ни предубедени, но не се изкушихме от комбинацията "свинско ухо+лимонов сок+соев сос".

 

Старозагорските ни дружки обаче ги похапнаха и отбелязаха, че са "от добрите". Така научихме, че понякога сервирали уши от по-тлъсти прасета, които не били достатъчно хрупкаво за бирата мезе.

 

Всъщност свинските уши са нещо напълно нормално за заведенията в шестия по големина град в България, както в централната част на града, така и в Аязмото.

 

Промоциите "свински уши+ бира" на изгодна цена са подробно описани върху т.нар. "палатки", разположени на всяка маса. Е, и цаца предлагат, при това – доста вкусна.

 

Ако и вие не сте почитатели на подобни деликатеси, не отваряйте тази рецепта за ушички по старозагорски!

 

Всъщност заглавието ни не е съвсем точно, защото свинските уши са деликатесна част не само от българската национална кухня, а и от кухните на Филипините, Литва, Япония, Испания, Тайланд, Виетнам, САЩ, а вероятно и на други земи.

 

Yam hu mu например е тайландска салата с основна съставка ушите на прасета.

 

Източник: Wikipedia

Рецепти