Най-добрите механи в България
от Милена Димитрова | 11 март 2013
...са в Югозападния край

Механа, таверна, кръчма или дори страноприемница. Наречете ги както искате, но тези типично балкански места за хапване и пийване винаги изкушават с вкусно, традиционно меню.

 

По мое лично наблюдение, независимо от пола, възрастта, предпочитанията и хранителните навици, трудно ще се открие човек, който да устои на механджийския чар и аромат.

 

Разбира се, от механа до механа има огромна разлика. По не съвсем обективни причини (от този край съм), обявявам за най-вкусни механи тези, разпръснати из малките и големи китни селища на Югозападна България.

 

Независимо от това дали ще се озовеш в Благоевгград, Разлог, Банско, Добринище, Гоце Делчев и принадлежащите му селца и еко обекти, ще похапнеш вкусно и на съвсем нормални цени.

 

Ако оставите ценовите предимства настрана, съвсем ясно ще видите другите плюсове на този гастрономически регион. Като климатичните отлики.

 

Почти гръцкият климат и ярко пекналото още през март слънчице, в комбинация с чистия въздух и синьото небе, изстрелват апетита в нови висини. Особено ако сте изминали стабилен километраж в разходки.

 

А кътчета за кулинарно-туристически удоволствия – колкото искате!

 

Гоце Делчев и цялата му околия (без съвсем малките села, които са почти необитаеми) притежават всички условия за един идеален уикенд, на едно място.

 

 7908

 Банско. Снимка: БулФото

 

Еко-зона „Белите скали“ и еко-селище „Омая“ (въпреки високите цени на второто) ще ви омагьосат със спокойствието и чистотата си. Създадени с много мисъл и любов към природата, кътчетата съвсем ще ви откъснат от реалността и ще ви припомнят колко красива е България всъщност.

 

7910

 Омайна красота. Снимка: Милена Димитрова

 

Посетите ли „Белите скали“, срещу разумна сума сами ще си уловите рибата, която може да бъде приготвена от персонала на механата.

 

 7909

 Снимка: Facebook

 

Иначе нощуването в Гоце Делчев е добра алтернатива на въпросните еко местенца, ако нямате финансовата възможност или желанието за по-скъпия екотуризъм. Градът, който е своеобразен обществен център за гъстонаселения регион, има какво да предложи на всеки гладник.

 

Цените в механите са съвсем по джоба, като шансът да останете приятно изненадани от обслужването на персонала е по-голям от очакването да останете разочаровани.

 

За механите на Банско приказките са (почти) излишни, като единственият ми съвет е, преди да се настаните в някоя от десетките механи, да хвърлите един подробен поглед на менюто. Колкото и убедителни да са „викачите“, които говорят на всякакви езици, но не и на български, каквито и промоции да ви обещават, имайте едно наум. Никак не е евтино, поне в преобладаващия брой случаи.

 

Ето защо Добринище, Ковачевица и Лещен са така привлекателни за туристи от цяла България. За да стигнете до последните две, ще преминете през множество завои по спираловидния планински път.

 

7907

Красивата и мистична Ковачевица

 

Ако ви прилошава от рязката смяна на надморска височина и завоите, внимавайте с консумацията на алкохол.

 

Припомнете си и кулинарните фестивали на България.

Рецепти