Направи си сам: Цедено кисело мляко
от Мартина Николова | 10 януари 2014
Вкусна рецепта за един български десерт

Има един чудесен български десерт – цедено кисело мляко със сладко или мед.

 

Ако това мляко, което се продава в магазина, не ви допада, ние ще ви предложим начин как да си направите домашно цедено кисело мляко.

 

И ако искате десертът да е абсолютно домашен, започнете с направа на киселото мляко, след това продължете с тези няколко стъпки по изцеждането на вкусното кисело мляко.


Покрийте средно голяма купа с един пласт тензух.


Сложете неовкусеното кисело мляко в средата на купчинка, не е нужно да се стремите да е равномерна.


Съберете краищата на тензуха заедно и започнете да повдигате млякото нагоре-надолу, за да се изцеди добре от течността. Над купата, ако е достатъчно дълбока, или над мивката, усукайте краищата на плата с въртеливи движения.


Натиснете леко самото мляко с ръце, да за излезе и последната останала течност в него.


Ще усетите, че течността свършва, когато започне да чете по-бавно. Тогава може да сложите тензуха с млякото в цедка над купата, но така че да не достига дъното и то да продължи да се отцежда.


Сложете купата в хладилника за 2-3 часа.


След като това време изтече, извадете тензуха с млякото и отново сложете над мивката.


Внимателно разгънете плата и ако смятате, че има още течност, натиснете отново с длани, като преди това отново сте събрали краищата на плата. 


С помощта на шпатула извадете цеденото кисело мляко от тензуха и го прехвърлете в купа за сервиране.


След това можете да си приготвите ето този десерт с цедено мляко и боровинки или да го полеете с мед и орехи. Всъщност сте абсолютно свободни да си хапнете млякото както желаете.

 

Рецепти