Направи си сам: Оризово мляко
от Симона Иванова | 16 декември 2015
Супер лесно е!

Оризовото мляко е една от най-полезните алтернативи на млякото с животински произход. 

 

Подходящо е за хора, които има непоносимост към лактоза, ядки и соя.

 

Оризовото мляко има едно супер предимство пред останалите - ами, то всъщност е най-евтиното!

 

Соевото, бадемовото и оризовото мляко са трите най-известни заместители на прясното мляко в света.

 

Ако се замислите каква е цената на килограм бадеми и сравните с килограм ориз, бързо ще си отговрите на въпроса защо е най-евтино.

 

Това не означава обаче, че и в магазина е евтино.

 

Ако сте решили да се откажете от прясното мляко и да се насочите към други заместители, то оризовото мляко е една от най-добрите ви алтернативи. А ако сте се спряли точно на него, то съветваме ви, дори ви принуждаваме, да си го правите сами вкъщи.

 

Защото е безумно лесно и излиза в пъти по-евтино, отколкото купеното.

 

Не само цената е определяща, разбира се. В домашното мляко няма добавки и консерванти, затова е и много по-добро.

 

Купешкото е възможно да бъде подсладено, което в никакъв случай не е добре за нас.

 

Припомнете си повече за оризовото мляко, хранителния му състав и за кого се препоръчва.

 

Оризово мляко може да се приготви в суров вариант и в "сварен", така да се каже. При суровия вариант оризът не се вари, а само се накисва за известно време.

 

Ние ще ви покажем рецепа за оризово мляко със сварен ориз.

 

Количеството ориз и вода, което ви е нужно, е 1:8 - тоест 100 г ориз - 800 г вода, или с чаши - 1 ч.ч. ориз - 8 ч.ч. вода.

 

36425

wikipedia.org

 

Начин на приготвяне:

 

Оризът и водата се слагат в тенджера и се оставят на умерен огън, докато оризът омекне. Знаете, че обикновено за варен ориз съотношението е 1:4, тоест в случая в тенджерата ще остане доста вода, тъй като оризът не може да абсорбира всичкото количество.

 

След това ни е нужен блендер. Всичко от тенджерата се изсипва в него и се блендира до хомогенна смес. Оставяме така още 30-40 минути, а след това прецеждаме през тензух или марля.

 

Съхранявайте в хладилник до 2 седмици. 

 

* Лесно бадемово мляко в домашни условия

 

Добавки:

 

Докато оризът се вари, можете да добавите пръцича канела или пръчица ванилия. Ако имате само прахообразни, добавете ги при блендирането.

 

Може да добавите мед за сладост (при блендирането). Ако искате млякото да е сладко, може да добавите и няколко фурми.

 

Рецепти