Направи си сам: Моцарела
от Kulinar.bg | 03 януари 2018
В няколко стъпки

Да си направиш моцарела у дома звучи като нещо сложно и трудоемко, но всъщност не е нито едното, нито другото. Затопляте млякото с малко лимонена киселина, добавяте сирището, затопляте отново, омесвате леко и разтягате... И си имате моцарела!

 

Какво мляко да използвате? Имате свободата на избор – високомаслено, нискомаслено, обезмаслено, козе, краве, сурово или пастьоризирано. Единственото условие е да избягвате употребата на мляко, което е пастьоризирано на висока температура (UHT).

 

Въпросният процес променя свойствата на протеините до такава степен, че млякото губи способността си да се пресече. Имайте предвид, че ако първият ви опит е неуспешен, вероятно се дължи на млякото и ще трябва да пробвате с друго.

 

И така, ето необходимите продукти:

1 ¼ ч.ч. вода

 

1 ½ ч.л. лимонена киселина

 

¼ сирище (мая за сирене)

 

1 галон мляко (=3.78541 л)

 

1 ч.л. сол без йод


Ще ви трябват и:

 

голяма керамична тенджера или такава от неръждаема стомана

 

мерителни съдчета

 

термометър

 

голям нож

 

решетъчна лъжица

 

купа за микровълнова фурна

 

гумени ръкавици

 

След като сте се снабдили с всичко това, можете да преминете към същинската, производствена част.


Подгответе лимонената киселина и сирището (маята за сирене). Добавете киселината в 1 ч.ч. вода и изчакайте да се разтвори напълно. Отделете ¼ от течността в купа, в която разбърквате сирището.

 

Сложете млякото в тенджерата. Добавете разтвора с лимонената киселина. Включете котлона на умерена температура (около 30 С) и разбъркайте леко.

 

Източник: TheKitchn.com

 

Махнете съда от котлона и добавете сирището. Разбъркайте няколко пъти. Покрийте тенджерата и я оставете да си почине 5 минути.

 

На този етап млякото трябва да прилича на меко тофу. Ако ви се стори прекалено течно, отново сложете похлупака и изчакайте още 5 минути. След като сместа е готово, нарежете я внимателно вертикално и хоризонтално, да се получи решетка, като с ножа натискате до дъното.

 

16584

Източник: TheKitchn.com

 

Отново върнете тенджерата на котлона на средна температура (около 40 С) и затоплете. Разбъркайте внимателно.

 

Махнете тенджерата от огъня, продължете да разбърквате още 5 минути.

 

Извадете парчетата от образувалата се суроватка с решетъчната лъжица, трябва да се отцедят хубаво. Поставете ги в огнеупорния съд.

 

16586

Източник: TheKitchn.com

 

Затоплете ги в микровълновата за 1 минута. Отцедете ги от суроватката. Сложете си гумените ръкавици и премесете няколко пъти, да се получат т.нар конци.

 

Добавете солта (може и без сол, по желание). С помощта на двете ръце, леко разтегнете и прегънете сиренето. По този начин ще стане по-твърдо и лъскаво. Когато това се случи, можете да оформите моцарелата на една голяма топка или две по-малки.

 

16587

 

16585

Източник: TheKitchn.com


Консумирайте моментално или съхранявайте в хладилника до 1 седмица в покрит съд със суроватка, смесена с малко сирене.

Рецепти