Направи си сам: Домашен кашкавал
от Мартина Николова | 13 януари 2014
Лесна рецепта за вкусен кашкавал

Може би сте забелязали, че цените на кашкавала и качеството му напоследък следват обратно пропорционална графика, в полза на цената и в ущърб на качеството.

 

Именно заради тази тенденция или ако просто кашкавалът, който се продава в магазина до вас не ви се нрави, ние ви предлагаме да си приготвите домашен кашкавал.

 

Рецептата е лесна, не изисква дълъг период на узряване на продукта.

 

Продукти:

 

5 л прясно мляко (непастьоризирано), ако имате домашно краве мляко, използвайте него

 

1 пакетче лимонтузу

 

3-4 с.л. сол

 

*Някои рецепти включват в състава си и мая за сирене. Тя се продава в някои по-големи хранителни магазини и начинът й на употреба е показан на самата опаковка. Около 15-17 капки от нея са достатъчни за това количество мляко.


Начин на приготвяне: 

 

Сложете млякото на котлона, изчакайте да се загрее и сложете солта. Разбъркайте добре. Точно преди за заври течността, сложете лимонтузуто. Това се прави, за да се пресече млякото. Разбърквате през цялото време.

 

Оставете да поври така за няколко минути.

 

След като се пресече млякото, го отстранете от котлона и го излейте в предварително приготвен тензух. В него ще се отцеди, като отгоре можете да сложите някаква тежест, за да сте сигурни, че течността ще излезе докрай. Отделената течност ще е много солена, така че едва ли можете да я използвате за друго. 

 

След като сте се уверили, че няма повече какво да се оттече, оформете млякото във форма на кашкавалена пита и го сложете в хладилника. Нека остане така за поне 2 дни.

 

А след това време домашният кашкавал е готов за консумация.

 

Препоръчваме да се хапне с чаша хубаво червено вино или да опитате някоя от свързаните рецепти след статията. 

 

Припомнете си как да си приготвите домашно цедено мляко

Рецепти