Направи си сам: Бисквити тип cookies
от Мартина Николова | 02 февруари 2014
Лесна рецепта за хрупкави бисквити

Cookie (от англ. ез. бисквитка, курабийка) сякаш навлезе в езика ни дотолкова, че неусетно май ще измести българския си еквивалент.


Не, няма да ви преподаваме урок на тема "Пуризъм и български език", нито пък ще става дума за Бисквитеното чудовище от Улица Сезам, а за рецептата на така популярните хрупкави бисквити с малки шоколадови парченца.


Първо искаме да уточним, че в оригиналната рецепта се използва т.нар. vegetable shortening. Това е всяка мазнина, която, оставена на стайна температура, става твърда и се използва за направата на трошливо тесто.


Тъй като ние нямаме информация дали в родните магазини може да се закупи тази мазнина за сладкиши, ви предлагаме да я заместите с мас.


Необходими продукти:


4 чаена чащи брашно тип 500


1 чаена лъжичка сода бикарбонат


2 чаени лъжички сол


1 чаена чаша светло кафява захар


1 чаена чаша кристална бяла захар


1 ½ чаена чаша мас


1 ½ чаена лъжичка екстракт от ванилия


1 голямо яйце или 2 малки


2-4 с.л. топла вода


300 г тъмен шоколад, начупен на малки, неравни парченца


Начин на приготвяне:


Загрейте фурната на 190 С. Оставете всички продукти да придобият стайна температура.


Смесете брашното и содата в малка купа и оставете настрани.


С помощта на електрически миксер, с приставка за тесто, смесете двата вида захар и маста. Когато се получи крем, сложете ванилията, солта и яйцето.


Добавете брашното, на порции по половин чаша, като междувременно слагате и водата, за да се получи тесто. Не превишавайте над 4 лъжици вода, това ще направи тестото прекалено твърдо.


Сложете и парченцата шоколад в тестото. Когато стане твърдо, махнете миксера и продължете с ръце.


Откъснете топчета, големи колкото топки за голф, наредете ги в тава с хартия за печене и ги притиснете леко, за придобият характерната форма.


Печете за 12-15 минути, или до златисто, в предварително загрятата фурна.

Рецепти