Най-опасната професия: Дегустатор на храна
от Милена Димитрова | 28 януари 2013
Или какво е да тестваш храна за отрова

Колкото и странно да изглежда за нас, нормалните хора, пощадени от знака на славата, в 21 век все още има професия "дегустатор на храна". Не просто дегустатор, а дегустатор за отрова!

 

Иначе рисковата професия ни връща в изпъстрените с предателства и обрати Древен Египет и Римска империя, където дегустаторството си било цял занаят. Знаете ли кой е Халотус?

 

Слуга на римския император Клавдий и негов дегустатор, Халотус бива обвинен в отравянето на владетеля именно "благодарение" на своята работна позиция. Според историческите факти, зад злото деяние всъщност стояла съпругата му Агрипина. Обаче Халотус извадил късмет, тъй като следващият император пощадил живота му и го оставил на същата работа дълги години.

 

Иначе не им било зле на кралските дегустатори. Живели си в разкош и богатства, но честите политически обрати и смяната на владетели едва ли е била по вкуса им.

 

Не е изненадващо, че древните толкова много се притеснявали от отрова в храната си. Арсенов триоксид, цианид, стрихнин и атропин често се озовавали в гозбите на коронованите особи. Иначе от изброените само цианидът може да причини мигновена смърт, така че за владетеля моментално да стане ясно колко лицемерни са неговите поданици.


5609

Провъзгласяването на Клавдий за император. Илюстрация: Wikipedia

 

Добавени в големи количества, алкалоидните отрови, каквото е стрихнинът, могат да убият в рамките на едно денонощие. От своя страна, арсенът първо предизвиква повръщане, и след това – смърт в рамките на един ден.

 

Благодарение на тази информация става ясно, че всъщност въпросните дегустатори, като Халотус, не гарантирали стопроцентова безопасност на своите владетели, а по-скоро им действали успокояващо, като плацебо.

 

Как тогава тази професия остава популярна до днес?

 

По време на Олимпийските игри и различни спортни състезания например, понякога храната, предназначена за състезателите, първо бива давана на бели мишки.

 

Наскоро пък стана ясно, че Владимир Путин си има дегустатор, който проверява всяка негова порция. Разбира се, нещата далеч не са на древноримско ниво. Дегустаторът всъщност е професионалист химик, на чиито познания със сигурност може да се разчита. Или не може?

 

По информация, публикувана в DailyMail, американските президенти също проверяват храната си за отрова.

 

Тестването на храна често се случвало и в японския двор, както научаваме от статия от 5 октомври 1952 година, публикувана в американския вестник Toledo Blade. Император Хирохито си имал специален дегустатор в своя двор.


5607

Източник: Архив на Toledo Blade

 

Информацията се появява на бял свят благодарение на шеф-готвача на двора Токузи Акияма, който май обичал да клюкарства. Или просто се опитвал да създаде ореол около своя владетел, разкривайки пред света положителни факти за него. Хирохито не пушил, не пиел, обичал простички храни и обожавал американски шоколад.


Май ще се окаже, че във всички професии, свързани с храната, има огромна доза психология и нищожна доза отрова.

 

Тук си припомнете менюто на Хенри VIII.

Рецепти