Най-мръсните предмети в кухнята
от Kulinar.bg | 19 март 2013
Кухненската гъба е 200 000 пъти по-мръсна от тоалетната чиния

Как бихте реагирали, ако ви съобщят, че тоалетната чиния е едно от най-чистите места в апартамента ви, докато кухненската дъска, на която приготвяте вечерята, е най-мръсното?

 

Изненадващо изследване на професор Чък Герба от университета на Аризона цели да открие начина, по който се разпространяват заболяванията в околната среда. Чрез изчисление на броя на бактериите, обитаващи типични места и предмети в домовете ни, докторът открива, че действително тези върху тоалетната чиния са едва 20 на квадратен сантиметър.

 

Самият той възкликва, че едва ли има по-чисто място по отношение наличието на бактерии от тоалетната чиния.

 

Учудващо обаче се оказва, че местата, на които са измерени около 200 пъти повече фекални бактерии са тези, с които най-често имаме директен допир, а именно кухненската гъба и кърпа и дъската за рязане.

 

Според проучването в една гъба има над 4 млн. бактерии на квадратен сантиметър, т.е. тя е 200 000 пъти по-мръсна от тоалетната чиния, докато кухненската кърпа 20 000 пъти .

 

8224

 

В дъската за рязане (особено такава, на която се обработва сурово месо) има също завидно количество фекални бактерии, които попадат на дъската от суровото месо, в което се съдържат. Те са 200 пъти повече от тези в тоалетната ни.

Рецепти