Макар напоследък по времето да не си личи, лятото е тук.
А това означава само едно – желанието за студени храни и напитки се увеличава драстично. Наред с всички ледени коктейли и салатки, за десерт винаги си оставяме любимия замразен и вкусен сладолед.
А кое е най-доброто приложение на сладоледа? Сладоледената торта, разбира се!
Знаем, че често си я приготвяте, защото няма по-хубаво от домашните сладкиши, каквито и да са те. А пък и сладоледът е продукт, на който се радват малки и големи.
Затова ще ви покажем рецепта, на която няма как да устоите. Тя е пълна с банани, ягоди и шоколад – трите най-любими съставки! И приготвите ли я ведъж, няма да спрете да го правите, с повод и без повод.
Нужни продукти:
2 ч.ч. натрошени бисквити
½ ч.ч. разтопено масло, плюс още ¼
5 банана
1 л. ягодов сладолед (пригответе си домашен сладолед)
1 ч.ч. смени орехи
1 ч.ч. натрошен черен шоколад
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. кондензирано мляко
1 ч.л. ванилия
250 г. бита сметана
Начин на приготвяне:
В купа смесете натрошените бисквити и разтопеното ½ масло. Отделете половината от сместа. Остатъка сложете на дъното на форма за торта с отварящи се страници.
Нарежете бананите на парченца и ги разпределете върху кората от бисквити.
Оставете ягодовия сладолед да омекне, след което залейте бананите с него. Загладете.
Поръсете сладоледа с смлените орехи и покрийте. Оставете тортата във фризера за около 1 час.
В голяма тенджера, разтопете шоколада и ¼ маслото. Бъркайте, за да се получи гладка смес. Добавете пудрата захар и кондензираното мляко. Бъркайте непрекъснато, на тих огън, докато сместа се сгъсти.
Махнете тенджерата от котлона и добавете ванилията. Охладете сместа за около 30 минути, като не забравяйте да я разбърквате от време на време.
Когато изстине шоколадовата глазура, я изсипете върху тортата. Оставете във фризера за около 45 минути.
Разбитата сметана оформете върху тортата по желание. Поръсете със запазената смес от трохите.
Замразете тортата за най-малко 3 часа. Преди да я поднесете, я извадете за 10 до 20 минути.