Най-вкусната домашна сладоледена торта!
от Kulinar.bg | 01 юли 2014
Комбинация от три любими продукта - сладолед, банани и шоколад

Макар напоследък по времето да не си личи, лятото е тук.

 

А това означава само едно – желанието за студени храни и напитки се увеличава драстично. Наред с всички ледени коктейли и салатки, за десерт винаги си оставяме любимия замразен и вкусен сладолед.

 

А кое е най-доброто приложение на сладоледа? Сладоледената торта, разбира се!

 

Знаем, че често си я приготвяте, защото няма по-хубаво от домашните сладкиши, каквито и да са те. А пък и сладоледът е продукт, на който се радват малки и големи.

 

Затова ще ви покажем рецепта, на която няма как да устоите. Тя е пълна с банани, ягоди и шоколад – трите най-любими съставки! И приготвите ли я ведъж, няма да спрете да го правите, с повод и без повод.

 

Нужни продукти:

 

2 ч.ч. натрошени бисквити

½ ч.ч. разтопено масло, плюс още ¼

5 банана

1 л. ягодов сладолед (пригответе си домашен сладолед)

1 ч.ч. смени орехи

1 ч.ч. натрошен черен шоколад

1 ч.ч. пудра захар

1 ч.ч. кондензирано мляко

 1 ч.л. ванилия

250 г. бита сметана

 

Начин на приготвяне:

 

В купа смесете натрошените бисквити и разтопеното ½ масло. Отделете половината от сместа. Остатъка сложете на дъното на форма за торта с отварящи се страници.

 

Нарежете бананите на парченца и ги разпределете върху кората от бисквити.

 

Оставете ягодовия сладолед да омекне, след което залейте бананите с него. Загладете.

 

Поръсете сладоледа с смлените орехи и покрийте. Оставете тортата във фризера за около 1 час.

 

В голяма тенджера, разтопете шоколада и ¼ маслото. Бъркайте, за да се получи гладка смес. Добавете пудрата захар и кондензираното мляко. Бъркайте непрекъснато, на тих огън, докато сместа се сгъсти.

 

Махнете тенджерата от котлона и добавете ванилията. Охладете сместа за около 30 минути, като не забравяйте да я разбърквате от време на време.

 

Когато изстине шоколадовата глазура, я изсипете върху тортата. Оставете във фризера за около 45 минути.



Разбитата сметана оформете върху тортата по желание. Поръсете със запазената смес от трохите.

 

Замразете тортата за най-малко 3 часа. Преди да я поднесете, я извадете за 10 до 20 минути.

Рецепти