Кафе на пясък от шекерджийницата
от Kulinar.bg | 24 ноември 2012
Разговор с Нели Бончева от Велико Търново

Нели Бончева е сред талантливите и усмихнати майстори от Самоводската чаршия във Велико Търново. Нейният майсторлък е свързан със сладките неща и вкусното кафе. 
 

Запознаваме се с Нели задочно – през нейно интервю за Sever.bg и ви я представяме заради уникалната атмосфера в нейната „Шекерджийница“.


В работилницата ѝ за сладки неща се прави по автентична рецепта възрожденско кафе, кафе на пясък. Наричаме го турско кафе, „но ако кажем на гърците, че правим турско кафе, те ще се обидят обаче, защото смятат, че кафето, направено по този начин, е гръцко“, усмихва се Нели.
 
 

Каква е технологията за приготвянето на кафе на пясък? 
 

Навремето са го правили в меден уред - мангал - медена тавичка, сложена върху друга, в която има жар. А сега го правят на ток.



Всъщност това е нещото, което прави кафето плътно и вкусно - заравянето и загряването на джезвето от всички страни, не само от дъното. Местейки го насам-натам, то се надига и спира. Става бавно, но пък е много хубаво.
 
 

Слагам чисто, ситно смляно, кафе. Навременото са слагали леблебия, но аз не го правя. Смятам, че са слагали леблебия, защото кафето е било дефицитно и са слагали малко от него - за аромат“, обяснява съдържателката на кафенето. 

Рецепти