На какво малините дължат противораковите си свойства?
от Kulinar.bg | 09 юни 2014
Научете повече за вълшебния плод

Малините са един от най-добрите източници на полезни вещества през лятото. Ето защо малките червени плодчета трябва да присъстват в менюто възможно най-често. Те са подходящи дори за хора, спазващи хранителни режими, както и за диабетици, поради ниското съдържание на захар. Освен това, те са с нисък гликемичен индекс. Всички тези полезни факти, плюс още куп други, които ще прочетете по-надолу, превръщат малините в перфектна храна.

 

Малините са богат източник на антоцианини, флавоноли (като кверцетин и кемпферол), флаваноли, хидроксибензоени киселини (включително елагова киселина), ресвератрол. Всички тези фитонутриенти не просто помагат на клетъчното здраве, но също така регулират ензимите, които предизвикват възпаленията. Специално внимание трябва да се обърне на елаговата киселина – съединение с изумителни противовъзпалителни функции.

 

Противораковите свойства на малините се дължат именно на антиоксидантните им фитонутриенти. В клинични тестове с животни, чиято цел е проучването на рака на гърдата, маточната шийка, дебелото черво и простата, въпросните съединения помагат за намаляването на оксидативния стрес, намалявайки нивата на възпаленията и ограничавайки развитието и репродукцията на ракови клетки. Нови изследвания не само потвърждават тази информация, но я допълват.

 

Оказва се, че противораковите свойства на малините се дължат не само на антиоксидантните функции на фитонутриентите. Последните са способни да променят сигналите, които се изпращат до потенциални или вече съществуващи ракови клетки. Във втория случай, фитонутриентите като елагитанин се оказват способни в намаляването на броя ракови клетки, насърчавайки процеса апоптоза (процес на програмирана клетъчна смърт).

 

Не всички малини обаче са еднакви. От изследване, публикувано в Journal of Food Composition and Analysis, става ясно, че някои малини имат поразително различни фитохимични и биологични въздействия. Научният екип, провел изследването, открива, че екстракти от малината Rubus jamaicensis показва най-силен потенциал в спирането на растежа на раковите клетки в случаите на рак на дебелото черво, гърдата , белия дроб и стомаха съответно с 50, 24, 54 и 37 процента. Именно Rubus jamaicensis се оказва малината-шампион в поддържането на крепко здраве.

Рецепти