Монгонго
Ядката е по-хранителна от която и друга култивирана храна

Монгонго е огромно африканско дърво, достигащо до 20 м височина. Плодовете му са малки кадифени ядки с форма на яйце и носят същото име - монгонго или "манкети".


Родината на това любопитно растение е Южна Африка.


Археологически доказателства сочат, че плодовете на монгонгото са били основна храна в продължение на 7000 години на населението на Северна Боствана и Намибия.


Популярността им се дължи на приятния вкус, който притежават и на факта, че са много трайни и годни за съхранение през цялата година.


b2300928-9872-5c02-ad5a-b7b585e98a5c

Източник: Wikipedia


Маслото от монгонго се използва за омекотяване и хидратиране на кожата, както и за пилинг, а твърдите обвивки са известни като "кости" за гадаене в африканската култура.

 

Плодът се състои от твърда дървена обвивка, в която е поместена малка, но много хранителна ядка.



Тя е изключително полезна за човешкия организъм. В 100 грама монгонго от тях се съдържа голямо количество калций, витамин Е, магнезий, мед, цинк, протеини и мазнини.


Диета, базирана на тези ядки, е много по-надеждна от такава, базирана на култивирани храни.

Рецепти