Момичета, чувствайте се виновни! Ще ви е по-сладко
от Kulinar.bg | 11 декември 2012
Вината от шоколада го прави неустоим

Забраненият плод е най-вкусен. А забраненият шоколад го бие по точки. Общо взето по този начин може да се резюмира изводът, до който са стигнали американски учени в проведено наскоро проучване.

 

Изследователите от чикагски университет са установили, че вината, която се поражда у дамите, когато консумират „забранени“ храни като шоколадово блокче например, увеличава многократно изпитваната наслада от вкусотията.

 

От описанието на извършеното изследване става ясно, че учените са провели общо шест опита. Всички те са доказали категорично, че емоциите, свързани с вината, могат да водят не само до негативни последици, както обикновено ги възприемаме, но и да пораждат удоволствие.

 

В един от опитите група от доброволци били разделени на две подгрупи. Едните е трябвало да сглобяват изречения с думи, свързани по смисъл с чувството на вина, за да се активират у участниците по когнитивен път подобни усещания. Другите са свързвали в изречения неутрални думи.


След това на всички им били предложени едни и същи шоколадови изкушения, като се оказало, че доброволците от първата група оценили вкуса на лакомствата доста по-високо от останалите.

 

Останалата серия от подобни експерименти доизбистрили тезата на изследователите, че когато се срамуваме или се виним за нещо, изпитваме по-голямо влечение към храната. Ето защо и толкова настървено се хвърляме върху калоричните бисквитки след дълъг период на диети и лишения. Особено ако този период на въздържание е бил прекъснат не когато е било планирано, а преждевременно – тоест не сме спазили докрай започнатата диета и се самообвиняваме заради това.

 

Сега е моментът да се почувствате виновни и да хвърлите поглед малко по-надолу към свързаните рецепти към тази статия – надяваме се да ви се усладят максимално!

Рецепти