Могат ли да се замразяват яйца?
от Kulinar.bg | 29 юли 2015
И какво става с тях в камерата

Яйцата сред продуктите, които се развалят лесно. Да, държим ги в хладилника по тази причина.

 

Но има някои ситуации, като предстояща отпуска или баба на село, която ни праща повечко яйца ("да си имаме, яйца си трябват").

 

Тогава, дори и да ги съхраняваме грижливо по правилата, все пак вероятността да се развалят е голяма. Затова ни дойде наум "могат ли да се замразяват яйца"?

 

Оказва се, че може. Малко е изненадващо, но е факт.

 

Има няколко неща, с които е добре да се съобразим, ако сме решили да опитаме този метод на съхранение.

 

Яйцата променят леко хранителния си състав, когато се замразяват. Някои източници смятат, че губят малко от хранителните си стойности.

 

Но трябва да се има предвид, че всяка храна, която се замразява прясна, то след размразяване остава такава. Ако се сетим да сложим нещо във фризера преди момента на вкисване, то вкусът на съответния продукт няма да е в най-доброто си състояние. Същото е и с яйцата.

 

Не трябва да слагаме яйцата във фризера или камерата с черупката. Тя ще се пукне и... останалото е ясно. Затова трябва да се чукват и да се слагат в купичка. Може заедно, може да се отделят белтъци от жълтъци или да се разбият яйцата като за омлет.

 

След размразяване се използват по същия начин както обикновено.

 

Замразените яйца могат да останат така в продължение на една година.

 

Хитро е, нали? Ако имате повече яйца и се притеснявате от развалянето им, тогава опитайте да ги замразите, или поне част от тях.

 

Не забравяйте да сложите лепенка с датата на замразяване на яйцата.

 

32212

разбити яйца, готови за замразяване/youtube

 

32211

замразени яйца с цели жълтъци и белтъци/youtube

 

32210

 

замразени разбити яйца/youtube

 

Рецепти