Как да направим перфектните бъркани яйца?
от Симона Иванова | 06 април 2015
Обяснено стъпка по стъпка

Може да творите всякакви чудеса в кухнята – от прекрасни питки, през засукани основни и уникални десерти, но не можете да направите "едни прости бъркани яйца”. Оказа се, че доста често сме се отчайвали в опита си да направим хубави бъркани яйца. Все нещо не им достига да са перфектни.

 

Затова решихме да се разровим и да открием метода за перфектните бъркани яйца. За да го споделим и с вас.

 

Първо, загрейте 20-сантиметров тиган с незалепващо покритие. Когато загрее достатъчно (но да не е твърде горещо, за да става маслото кафяво), добавете 2 с.л. масло. Преди маслото да се разтопи напълно, добавете 4 яйца и щипка сол, за да може част от течността на маслото да се смеси с яйцата, за да им помогне да се надуват. Разбъркайте с шпатула и спукайте жълтъците, преди белтъците да започнат да се готвят. Разбъркайте яйцата със силиконова или дървена шпатула, докато се смесят равномерно.

 

Дръжте под око яйцата, като ги разбърквате периодично, докато не започнат да залепват по ръбовете на тигана. Бъдете особено внимателни, когато яйцата започнат да залепват. Когато видите само течни следи на дъното на тигана, докато разбърквате, махнете тигана от огъня, разбъркайте още веднъж и сервирайте веднага.

 

За да направите перфектните яйца, не е нужно да бъркате непрекъснато. Разбъркайте достатъчно, за да предотвратите залепване. Ако започнат да залепват, разбъркайте. След това можете да ги оставите да се готвят сами, докато не изглеждат готови. Махнете тигана от котлона, докато са все още мокри и лъскави – те ще се готвят още малко, докато стоят в горещия тиган, но няма да залепват или загарят.

 

Готово! Вече знаете метода за перфектните бъркани яйца. Пробвайте го!

 

Рецепти