Кога е ОК да ядете замразени храни?
от Kulinar.bg | 07 май 2014
Според скоро проведено проучване по темата

Не се срамувайте ако понякога готвите готови замразени храни. Скорошно изследване показва, че имат повече хранителни стойности в сравнение с фаст фууда.

 

Да, понякога нямаме сили за готвене, когато се приберем у дома или понякога изникват непредвидени ситуации, които буквално "изяждат" малкото време, което имаме вечерта.

 

Затова е по-добре, ако прибегнем към замразената вечеря, отколкото да си поръчаме нещо от веригите за бързо хранене. Като, разбира се, това не бива да ни става навик.

 

Доказано е, че хората, които хапват по-често замразени храни, от тези които хапват фаст фууд, получават по-малко калории. Като тези два начина на хранене все пак се възприемат, като излизане от правилното.

 

Затова, ако имате натоварено ежедневие или често ви се налага да оставате след края на работния ден, то може би не е чак толкова лоша идея да сложите няколко замразени храни във фризера за спешни случаи. Това няма да навреди на диетата ви (хранителния режим), колкото ако заложите на хамбургерите и пържените картофки.

 

И малко статистически данни: тези, които по-често хапват замразени храни получават 253 калории минус в сравнение с тези, които залагат на фаст фууда, 17% повече зеленчуци, 89% зеленолистни зеленчуци, 61% повече храни на пълнозърнеста основа.

 

Разберете ни правилно, не искаме да кажем, че трябва да загърбите прясната храна за сметка на замразената. Просто тя няма да навреди чак толкова на хранителния режим, ако понякога си я приготвяте.

 

В проучването се казва още, че учените не са установили с точност връзката между замразената храна и правилната диета, но добрата новина е, че дори да излезете от правилната диета понякога, това няма да наруши доброто ви състояние.

 

Рецепти