Менемен - вкус от Турция
от Симона Иванова | 14 юли 2015
Лятно и ароматно

Чували ли сте някога Менемен? Всъщност това е име на град в Турция, но много по-известно е като ястие.

 

Менемен е традиционно турско ястие, което се приготвя с яйца и много зеленчуци. Най-често това са червени и зелени чушки, лук, домати, пресен магданоз.

 

Не са изключени и други вариации, разбира се.

 

Турският менемен много прилича на нашия миш-маш. А всички ние обожаваме вкусът му, нали? Затова си мислим, че и турското ястие много ще ви допадне.

 

В Турция менеменът традиционно се сервира за закуска. Ако ще се хапва сутринта, се приготвя без лук. Сервира се с хляб. 

 

Приготвя се в голям тиган, най-често с 4 яйца и се хапва направо от тигана. 

 

За яденето на това ястие може да не ви трябва вилица - използвайте хляб и гарантирано ще си оближете пръстите. 

 

Менеменът е едно от ястията, които се приготвят в уличните сергии за бърза храна и се предлага за хапване "на крак". 

 

Традиционно се сервира с чесново кисело мляко и зелена салата. 

 

Нужните продукти за менемен - турският миш-маш: 

 

31861

1 червена чушка

1 зелена (жълта) чушка

3-4 люти чушки

1 голяма глава лук

3-4 домата

1 връзка магданоз

4 яйца

1 с.л. захар

2-3 с.л. зехтин или олио

 

Как да го приготвите? В тиган с дебело дъно загрейте зехтина. Добавете нарязания лук, нарязаните на едно чушки и лютите чушки. 

 

31860

 

Разбъркайте леко и гответе така 1-2 минути. След това добавете накълцаните на дребно домати и захарта, разбъркайте и оставете ястието да къкри. 

 

С дървена лъжица направете 4 гнезда и във всяко чукнете по 1 яйце. Захлупете с капак и оставете да се готви 5-6-7 минути, в зависимост от това, колко рохки искате да са яйцата. 

 

Когато са готови, може леко да поръсите яйцата със черен и червен пипер за по-пикантен вкус.

 

Наръсете цялото ястие с нарязан на едно магданоз. Сервирайте направо с тигана.

 

* По желание може да приготвите чеснов дресинг от:

 

3-4 скилидки чесън

6-7 с.л. кисело мляко

щипка сол

 

Пресовайте чесъна в киселото мляко, добавете солта, разбъркайте добре и сложете небрежно с лъжица върху ястието. Да ви е сладко!

 

Снимки: youtube.com

 

Насладете се на това ястие, което събира всички аромати и вкусове на лятото в чинията. Така де, в тигана!

Рецепти