Ефектите от лютата храна
от Боян Кърпачев | 03 март 2014
Полезна или вредна е тя за стомаха

Лютата храна е доста популярна в голяма част от света. Въпреки това се знае относително малко за ефекта й върху здравето. В общи линии, пикантните храни се приемат като стимуланти. Те стимулират кръвообращението и повишават телесната температура.

 

Пикантната храна е най-популярна по географските територии с горещ климат. Затова има няколко обяснения. Жегата потиска апетита, а лютата храна противодейства на това, като стимулира притока на слюнка и стомашни сокове. А и, както вече споменахме, увеличава телесната температура.

 

Така се стимулира потенето, което е естествената климатична система на тялото. И не на последно място, лютото убива част от микробите, които имат много добра среда за развитие в тропическите райони. Така действа като пречиствателна станция за храната.

 

И колкото и парадоксално да звучи, лютото действа като общ стимулант, създавайки дразнение за сетивата и носи ефекта на обострянето им.


Лютите чушки предизвикват усещане за парене по кожата и лигавицата от вътрешната страна на устната кухина. Наистина лютите чушки могат дори да предизвикат образуване на мехури по устните и небцето.


Болезненото усещане след консумация на силно подлютено ястие може да притъпи вкусовите рецептори с дни.


Почти всички тъкани са чувствителни към капсаицин, химикал в лютите чушки. Досегът му с кожата, очите и дори тъканите "на изхода" може да бъде доста болезнен. Ако капсаицин попадне върху чувствителна тъкан, е хубаво мястото да се промие с много вода, за да се намали възпалението.


Ако прекалите и изгорите устата си със свръхдоза от лют пипер, се препоръчва яденето на абсорбиращи храни като хляб или ориз, а не да се пият течности, които ще се разпространят капсаицина към други части на устата и хранопровода.


Лютите чушки (когато са в голямо количество) имат опустошителен ефект както върху устата, така и върху останалата част на храносмилателния тракт. Пациенти с различни стомашно-чревни заболявания, като херния, язви и чревни смущения, трябва да избягват пикантните храни. Хората с хронични киселини имат по-леки симптоми, когато стоят настрана от лютите храни.


Лютите храни са познати на човечеството от 8000 години. Черният пипер се е използвал дори за разменно средство и валута. Христофор Колумб, вместо по-кратък път за доставка на подправки (включително чер пипер) от Индия, открил американските брегове. Именно оттам Колумб взел семена за лют пипер от местното население и се върнал обратно в Испания, откъдето културата се разпространява в тропическите и субтропическите региони по целия свят.


Растенията, които произвеждат различните видове пипер (чер, бял, зелен), въпреки че също съдържат капсаицин, нямат директна ботанически връзка с растенията, произвеждащи люти чушки и камби. Те са по-скоро роднини на картофите, доматите и патладжана.


Билкарите препоръчват пипер за облекчаване на артрит, треска, мигрена, морска болест, лошо храносмилане, венерическа болест и световъртеж. Чушкитес капсаицин са доказали лечебните си свойства за артрит, атеросклероза, обикновена настинка, мускулни спазми, инфекции, отпушване на синусите. Малко от тези твърдения обаче са били подложени на научна проверка.



Лютите подправки действат като консервант, който забавя развалянето на храните, но се твърди, че могат да действат като антибиотици в храносмилателния тракт и помагат за предотвратяване на инфекциозни диарии.


Пиперът, както сладкия, така и лютия, съдържа големи количества витамин С. В действителност, чушките имат два пъти и половина повече витамин С от портокалите. Те също така са добър източник на витамин A, калий и желязо. В същото време, имат много ниско съдържание на мазнини и калории.

Рецепти