5 емблематични турски рецепти
от Симона Иванова | 30 май 2015
Вкусни и съвсем като за нашия вкус

Доста сме чували за турската кухня - тя е богата на вкусове и аромати. В никакъв случай не можем да кажем, че е семпла. 

 

Тя изобилства от различни съчетания, наситена е откъм вкусове и определено завладява всички рецептори.

 

За много рецепти има спор откъде точно произлизат. Все още се водят дилеми около баницата, мусаката и кюфтенцата и колкото и да искаме да са наши, май по-скоро идват от югоизточната ни съседка.

 

И все пак ние няма да включваме тези ястия в нашия списък. Тук сме събрали ястия, които в момента са емблематични за Турция. 

 

Въпреки това, те чудесно пасват и на нашия вкус и доста от тях вече правим в ежедневието си и обичаме да похапваме.

 

Започваме списъка с нещо, което не може да се сбърка.

 

1. Баклава - едно от най-старите ястия. Сведения за него има от 2-ри век пр. Хр. Като цяло е арабски десерт, но турците са истински майстори на баклавата. 

 

Припомнете си малко повече за историята на баклавата

 

Две рецепти за типична турска баклава, които непременно трябва да приготвите - Турска баклава и Баклава Саралия. И двете рецепти са за вид баклава, но са доста различни една от друга.

 

Затова задължително трябва да се опитат и двете!

 

Продължаваме с типичните за турската кухня тестени закуски.

 

2. Бюрек - под бюрек всъщност се разбира пържена баничка с пълнеж.

 

"Бюрек" вече е станало нарицателно за много други ястия. Но определено това си е турски деликатес.

 

Припомнете си повече за бюрека. В линка ще откриете и най-често срещаните вариации на бюрека.

 

Вижте и един интересен сладък вариант на бюрека - Бурма бюрек.

 

3. Гюзлеми - традиционно турско ястие, приготвено от ръчно точени кори, завити с плънка (най-често сирене).

 

Гюзлемите (или гьозлеме) се пекат на голям сач, като по време на печенето по тях се получават малки черни петна, приличащи на очи. Оттам идва и наименованието им (göz - очи).


После се заливат с топъл разтвор от масло, олио, сметана, мляко или вода (различно е в различните части на страната). Сервират се топли.


Ето и една вкусна рецепта за гюзлеми със сирене, която можете да приготвите за неделната закуска.


Време да поговорим малко и за основните ястия на турската кухня.


4. Имамбаялдъ - интересното поднасяне на патладжаните, което ще се хареса и на най-големите им противници. 


Без да губим много време, вижте интересни факти за Имамбаялдъ както и две интересни рецепти за направата й. 


31400

Снимка - имамбаялдъ и гюзлеме - wikipedia.com


5. Кебап - последно, но не по важност и със сигурност не по вкусови качества.


Кебапът е едно от най-вкусните турски ястия. Има над 200 разновидности и се приготвя навсякъде в Турция - от малките заведения за бързо хранене до изисканите скъпи ресторанти.


Да се радваме, че това е едно от ястията, достигнало и застъпено и в нашата кухня.


Вижте една от безбройните вариации на кебапа - Адана кебап.


31399

 

Снимка - Адана кебап - wikipedia.com

Рецепти