Доста сме чували за турската кухня - тя е богата на вкусове и аромати. В никакъв случай не можем да кажем, че е семпла.
Тя изобилства от различни съчетания, наситена е откъм вкусове и определено завладява всички рецептори.
За много рецепти има спор откъде точно произлизат. Все още се водят дилеми около баницата, мусаката и кюфтенцата и колкото и да искаме да са наши, май по-скоро идват от югоизточната ни съседка.
И все пак ние няма да включваме тези ястия в нашия списък. Тук сме събрали ястия, които в момента са емблематични за Турция.
Въпреки това, те чудесно пасват и на нашия вкус и доста от тях вече правим в ежедневието си и обичаме да похапваме.
Започваме списъка с нещо, което не може да се сбърка.
1. Баклава - едно от най-старите ястия. Сведения за него има от 2-ри век пр. Хр. Като цяло е арабски десерт, но турците са истински майстори на баклавата.
Припомнете си малко повече за историята на баклавата.
Две рецепти за типична турска баклава, които непременно трябва да приготвите - Турска баклава и Баклава Саралия. И двете рецепти са за вид баклава, но са доста различни една от друга.
Затова задължително трябва да се опитат и двете!
Продължаваме с типичните за турската кухня тестени закуски.
2. Бюрек - под бюрек всъщност се разбира пържена баничка с пълнеж.
"Бюрек" вече е станало нарицателно за много други ястия. Но определено това си е турски деликатес.
Припомнете си повече за бюрека. В линка ще откриете и най-често срещаните вариации на бюрека.
Вижте и един интересен сладък вариант на бюрека - Бурма бюрек.
3. Гюзлеми - традиционно турско ястие, приготвено от ръчно точени кори, завити с плънка (най-често сирене).
Гюзлемите (или гьозлеме) се пекат на голям сач, като по време на печенето по тях се получават малки черни петна, приличащи на очи. Оттам идва и наименованието им (göz - очи).
После се заливат с топъл разтвор от масло, олио, сметана, мляко или вода (различно е в различните части на страната). Сервират се топли.
Ето и една вкусна рецепта за гюзлеми със сирене, която можете да приготвите за неделната закуска.
Време да поговорим малко и за основните ястия на турската кухня.
4. Имамбаялдъ - интересното поднасяне на патладжаните, което ще се хареса и на най-големите им противници.
Без да губим много време, вижте интересни факти за Имамбаялдъ както и две интересни рецепти за направата й.
Снимка - имамбаялдъ и гюзлеме - wikipedia.com
5. Кебап - последно, но не по важност и със сигурност не по вкусови качества.
Кебапът е едно от най-вкусните турски ястия. Има над 200 разновидности и се приготвя навсякъде в Турция - от малките заведения за бързо хранене до изисканите скъпи ресторанти.
Да се радваме, че това е едно от ястията, достигнало и застъпено и в нашата кухня.
Вижте една от безбройните вариации на кебапа - Адана кебап.
Снимка - Адана кебап - wikipedia.com