Да изгоним детската настинка с "нестандартен" лук
от Kulinar.bg | 24 януари 2013
Лесен начин да подсилим имунитета на малчуганите

Лукът е изпитано средство за прогонване на вируси и настинки, както и за засилване на имунната система. Когато обаче стане дума за деца, приложението му с тази цел става малко по-сложно.

Трудно ще накараме малчуганите да похапнат лук в достатъчно големи количества, така че полезните свойства на това природно "лекарство" да успее да пребори простудата.

Но бихме могли да приготвим лучена отвара, чието приемане се случва малко по-бързо и безпрепятствано, естествено с необходимите воля и търпение от страна на родителското тяло.

Какво е нужно да направим?

На първо място взимаме две глави стар лук, обелваме ги и ги измиваме. След това ги нарязваме на шайби и ги поставяме в един или два буркана (в засивимост от полученото количество лучени кръгчета).

Отгоре поръсваме с 3 лъжици кафява захар и затваряме бурканите.

Затопляме за 10-ина минути на водна баня, оставяме да изстине и да престои няколко часа. От отделилия се сок можем да даваме на настиналото детенце по 1-2 чаени лъжички два пъти дневно.

Тази течност няма да излекува на мига сериозен грип, но със сигурност ще има ефект за по-лека настинка, а може да се дава и като превенция през студените месеци.  

Рецепти