Кухня с телепатични способности
от Милена Димитрова | 03 април 2013
Толкова високотехнологична, че чете мислите ви!

Бъдещето на кухнята, а и не само, лежи в ръцете на т.нар. "високи технологии", които по презумпция са най-интелигентния вариант, който е създаден до дадения исторически момент.

 

След като едно 17-годишно момче от България (Любомир Янчев) успя да сътвори програма от типа "автоматизация на дома" с гласово активиране, представете си върховете, които вече са покорили гигантичните IT умове, разпръснати из цялото земно кълбо!

 

Разбира се, не е необходимо да си програмист, за да сътворяваш чудеса.

 

Може да си просто индустриален дизайнер, като Бегюм Томрук от Турция, и да се стремиш да превърнеш в реалност най-интелигентната кухня на света.

 

Всъщност това определение няма как да бъде много акуратно – друг дизайнер, в същата секунда, докато изписвам тези редове, работи по проект, който ще надмине твоя собствен. И точно тук се крие чарът на технологиите.

 

"Vestel Assist” всъщност е дипломният проект на въпросния дизайнер, върху който работи заедно с Vestel Electronics.


За първи пък е показан на бял свят по време на International Consumer Electronics Fair през 2011 година.

 

Идеята на проекта е да създаде кухня, която да бъде център на дома – с интелигентни уреди и взаимосвързани системи. Тези връзки са създадени така, че да накарат всички устройства да комуникират помежду си.


Кухнята предлага информация за храна, предлага рецепти и споделя информация, звук и изображения. Накратко може да се каже, че е микс от различни технологии, чиято колаборация контролира кухненските активности.

 

"Мозъкът" на кухнята е тачскрийн екранът, под чиято повърхност "живее" модулът за зареждане. Основният принцип на кухнята е персонализирането й – всяко семейство може да я настрои според собствените си необходимости.

 

Звучи сложно, но на снимки идеята добива съвсем реална форма.


9596


9599

 

9600

 

9601

Рецепти