Всеки народ има своите традиции и обичаи. Някои от тях се запазват, а други се променят и дори се губят с напредването на времето и промяната на човешките ценности. Една хилядолетна традиция, обаче, е запазена и ценена в много култури и до ден днешен – курбанът.
Какво представлява курбанът?
Най-общо казано курбанът представлява жертвоприношение на домашно животно. Той се прави с цел здраве, някой болен да се излекува или дадено начинание да бъде осъществено успешно. Много хора правят курбан и при обещание да постигнат нещо, както и при даване на обет. Този ритуал се прави на определена дата, като всяка година именно на нея трябва да се повтаря. Важно е човек, който иска да започне да прави курбан, да се допита до представител на църквата и да обсъди както датата, така и менюто. Това е така, защото, много често, датата, която сме избрали, съвпада с период, в който се пости. Понякога обаче се правят и изключения.
Най-често използваните за кръвни жертви животни са: овце, агнета, телета, домашни птици и шарани (с люспите). Изборът на животно зависи от много фактори. Някои хора смятат, че то не трябва да рови в земята (петел, кокошка и други птици) или пък да бъде "нечисто" (кон, прасе, магаре). Не може да се използват дивечови животни и птици. В днешно време, поради факта, че малко хора отглеждат домашни животни, е по-лесно да се използват птици или шарани. Едно от условията е животното да бъде заклано на плодородно дърво.
Не е задължително курбанът да бъде свързан с религията и религиозните убеждения на хората, но най-често кръвният ритуал се прави именно по тази причина. Двете религии, които все още изказват своите благодарности и желания по този начин са християнството и мюсюлманството.
Курбанът в християнството
Според християнската църква курбанът не е и не може да бъде жертва, тъй като има само една жертва и това е Исус Христос. В християнството този ритуал може да бъде средство само за изказване на благодарност към Бог, за това, че някой е преживял тежък инцидент или е преминал през трудно препядствие.
Християнството има и определени изисквания, които трябва да се спазват при правенето на курбан. Едно от тях е животното да бъде осветено от свещеник. За предпочитане е това да се случи, преди да се заколи, в противен случай, то трябва да бъде цяло и ако се освещава след това. Може да се освети и само брашното, с което ще бъде замесен обредният хляб, ако периодът е зависим от постите. И тъй като всеки курбан си има светец-покровител (според празника или самостоятелния избор на човек), в определения ден трябва да се запали свещ в църква, както и да се оставят дарове до иконата на съответния светец.
Когато вече се стигне до трапезата, желателно е на нея да присъстват само близки хора от семейството. Разбира се, не е забранено да има и други гости. Така или иначе, след като се сготви, курбанът трябва да бъде раздаден и на други хора. През обредната трапеза трябва да се прекади с тамян, а присъстващите да запалят свещи за здраве. След това трябва да се прочете молитва за здраве, успех и благоденствие на човека, правещ курбана.
На масата, освен месото, трябва да присъства и обреден хляб, варена пшеница и вино.
Курбанът в мюсюлманството
Другата религия, която се отнася с почит към курбана, е мюсюлманската. Неслучайно един от най-големите им празници е Курбан Байрам ("Айд ал-Адха"). Това е празник на жертвоприношението в чест на приключването на хаджа (поклонението в Мека), отбелязван на 10–тия ден от месец "зул хидж" по мюсюлманския календар "хиджра", в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим.
Поклонението е с продължителност около седмица, а жертвоприношението отбелязва една от върховните ритуални практики. Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам. Празнуващите по домовете си, правят церемония, подобна на тази, която се провежда на този ден в Мека. Първоначално се принася в жертва агне или друго домашно животно, а след това месото се готви за хранене или като дарение за бедните. Подобно на християните, и мюсюлманите също четат молитви преди да бъде заклано животното. По традиция от по-възрастните се иска прошка.
Източник: Wikipedia.org
Курбан чорба
Курбан чорбата е основното ястие, което се приготвя и поднася на трапезата при правенето на курбан. Освен месото от пренесеното в жертва животно, се добавя и кромид лук, пресен лук, моркови, чушки, домати, ориз, магданоз, черен и червен пипер, джоджен и всякакви подправки на вкус. Към супата може да се добавят и дреболиите.
Често това ядене се приготвя в големи тенджери и казани, тъй като и количеството е голямо. Затова съществува и традицията да се раздава на приятели и съседи. Курбан чорбата трябва да се вари дълго време.
Ето и една примерна рецепта за курбан чорба.