Ерб дьо Прованс - ароматен микс от Франция
Подправката е подходяща за гриловано месо и зеленчуци

Казват, че радиото е "душата на една кола”, е ние в Kulinar.bg перифразираме тази максима така "подправката е душата на една гозба”.

 

Наскоро научихме за една интересна смесица от различни билки и растения, които заедно представляват т.нар. ерб дьо прованс.

 

От самото име става ясно, че подправката е микс от билки, характерен за региона на Прованс.

 

Ароматната смесица обикновено съдържа в състава си – чубрица, риган, розмарин, мащерка, майорана, листа от лавандула.

 

Разбира се, срещат и други растения, добавени по вкуса на този, който приготвя ерб дьо прованс. Не е обезателно всички билки, които влизат в състава на ерб дьо прованс да се отглеждат в областта. Голяма част от растенията са от Централна и Източна Европа, Северна Африка, дори Китай.

 

Тази ароматна смесица от билки се използва за подправяне на месо и риба, приготвени на скара, както и зеленчукови яхнии. Понякога може да се добави по време на готвене, други кулинари пък предпочитат да я смесят с олио предварително и така да я добавят в ястието. Най-рядко ерб дьо прованс се добавя след като ястието е готово.

 

Можете да си приготвите ерб дьо прованс и вкъщи по следната рецепта.

 

3 супени лъжици майорана

 

3 супени лъжици сушена мащерка

 

3 супени лъжици чубрица

 

1 чаена лъжица босилек

 

1 чаена лъжица розмарин

 

½ чаена лъжица градински чай

 

½ чаена лъжичка семена от копър 

 

Смесете всички съставки, разбъркайте добре и сложете в бърканче. Уверете се, че се затваря добре. Съхранявайте ерб дьо прованс на студено и тъмно място. Може да издържи до 4  месеца.

 

Количеството, което се получава от посочените билки е около ¾ чаена чаша.

 

Използвайте подправката за пилешко, зеленчуци или гриловано месо от риба. 

Рецепти