Колко точно плодове и зеленчуци да ядем на ден?
от Kulinar.bg | 02 април 2014
Ни показва ново британско изследване

Онази поговорка за едната ябълка на ден, която ни държи далеч от доктора, не е съвсем вярна, сочи ново изследване.

 

7 порции пресни плодове и зеленчуци на ден намалява значително вероятността на преждевременна смърт. Изследването е публикувано в British Medical Journal.


Мащабното изследване е проведено сред 65 000 британски доброволци. Средният брой, който консумират те е около 3.8 порции дневно, което до известна степан намалява риска от смърт и дава възможност да се извлекат полезните свойства на зарзавата, но далеч не е достатъчно.


Замислете се вие по колко плода или зеленчука хапвате на ден?


Но истински здравословната доза са 7-8 порции на ден, което означава една отрупана чиния с плодове и зеленчуци всеки ден.


Хората, участници в изследването, които се хранили обилно със зарзават, показали значително по-ниски рискове от развитие на едни от най-коварните болести на нашето съвремие – рак, инсулт, инфаркт.


И нещо важно, изненадващо или не, зеленчуците взимат превес пред плодовете, що се отнася до полезните им свойства. В тези 7-8 порции зарзават не трябва да има повече от 3 плода. Тъй като повечето от тях съдържат доста фруктоза, а тя е противопоказна за мнозина, имащи високи нива на кръвна захар.


Част от изследванията показват, че консумацията на замразени или консервирани плодове също се свързва в по-висока смъртност. Което лекарите отдават на добавета захар в този род продукти.


Ако сте част от клуба на активно хапващите плодове и зеленчуци, сърдечни поздравления. Ако не, то ще се опитаме да ви насърчим с тези съвети за повече зеленчуци в храната, с които искаме да ви покажем какво ще ви накара да ядете повече плодове и зеленчуци.

 

Рецепти