Кое е по-вредно – захарта или изкуствените подсладители?
от Kulinar.bg | 25 октомври 2012
Храните с подсладители те карат да ядеш повече

Говоренето за вредата от прекомерната употреба на захар даде мощен стимул през последните десетилетия за създаването на купища алтернативни подсладители. В резултат всеки ден сме изправени пред дилемата кое да изберем, за да подсладим например кафето или неделния сладкиш. Кое е по-малкото зло – за нас и за семейството ни?


Това е като да избираш между увеличаването на данъците и увеличаването на външния дълг на страната, коментира сайтът Div.bg и предлага малко повече информация по темата.

 

Първо и най-важно - нито захарта, нито подсладителите са отровни, ако се консумират в ограничени количества. И не само при добавянето на сладост към напитките, които пием сутрин, но и към всички храни, които ядем за закуска.

 

При американците количеството на консумирана захар на закуска се равнява средно на 22 чаени лъжици. При канадците те са около 14. За българите няма данни. Но ако предположим, че все още повечето от нас залагат на мазната баничка, а не на пакетираните кроасани и други подобни, може би не сме стигнали американките по консумацията на захар.

 

Всички знаем до какво води прекалената употреба на захар - повишаване на лошия холестерол, по-голяма вероятност от сърдечни заболявания, диабет, проблеми с бъбреците, с костите и отслабване на зрението.

 

Заради това много хора са принудени да се обърнат към алтернативата на захарта - изкуствените подсладители. Но и позитивите от тяхната употреба са доста спорни. Не че изкуствените подсладители причиняват рак или окосмяване на неочаквани места. Всъщност тези подсладители са доста по-изследвани от повечето лекарства (има поне 100 проучвания само на Суркалоза). Проблемът е, че те имат ефект върху начина, по който всеки от нас приема храната.

 

Например диетичните газирани напитки карат хората да считат, че те "елиминират" калориите в хамбургерите и пържените картофки. Какъв е смисълът да си поръчаш диетична сода или кока кола, след като си изял 3 хамбургера, 2 порции картофи и 3 понички?!

 

Понякога храните и напитките с изкуствени подсладители всъщност те карат да ядеш повече. Защото подсладителите, вместо да заситят нуждата на организма за сладко, само подхранват апетита за него.

 

Освен това няма никакви доказателства, че изкуствените подсладители по някакъв начин помагат за отслабването.

 

Така че ако се чудите дали да изберете захарта или изкуствените подсладители (освен ако нямате заболяване, което изрично ви забранява консумирането ѝ), по-добре разчитайте на захарта, но в умерени количества. 22 лъжици на ден изобщо не са приемливо количество. А що се отнася до яденето на сладки неща - винаги избирайте плодовете и черния шоколад, особено с лешници, портокал и круши. Не се мръщете! Звучи вкусно.

Рецепти