Коблер - не е пай, не е тарт
от Kulinar.bg | 21 май 2014
Вкусна и лесна рецепта от САЩ И Англия

Чували ли сте за коблер? Това е един страхотен десерт, който идва от кухните на Великобритания и САЩ.

 

Всъщност десерт не е най-точното определение, защото печивото може да бъде и сладко, и солено, подобно на много други рецепти.

 

Накратко, коблерът е нещо средно между тарт, кейк и пай. Първо ще се запознаем малко по-подробно с неговата история, а след това ще ви предложим и една рецепта.

 

Рецептата за коблер за първи път се появява в британските колонии в САЩ. Английските заселници пренасят със себе си традицията по приготвянето на пай, обаче не разполагали с необходимите продукти.

 

Ето защо започват да покриват пая с бисквити или кнедли.

 

Произходът на самото наименование cobbler не е съвсем ясен, макар да се твърди, че има връзка с архаичната дума cobeler, означаваща дървена купа.

 

Съществуват много варианти на рецептата, както в Щатите, така и във Великобритания. В САЩ някои от рецептите за коблер носят интересни наименования като Бети (Betty) и Сърдиткото (The Grump).


Понякога коблерът може да наподобява неговия братовчед кръмбъла (crumble).

 

Сред най-популярните сладки коблери са тези с праскови, ябълки, боровинки, къпини. Сладкишът е още по-вкусен, когато се поднесе със сладолед, както повелява традицията.

 

Коблерите и кръмбълите набират все по-голяма известност по време на Втората световна война, тъй като се приготвят с по-малко масло в сравнение с други печива, а в същото време са с вкусен пълнеж.

 

Рецептата достига и до вас, благодарение на този коблер с праскови.

Рецепти