В кухнята на Джузепе: Спагети аматричана
от Kulinar.bg | 03 юни 2014
Рецепта от най-романтичния град - Рим

Днес ще завършим "разходката" си в кухнята на Джузепе, с която надявам се, съм успяла да предам атмосферата в една италианска кухня. Както и уютът, гостоприемството и любовта към храната, присъщи само на един италианец.

 

Припомнете си Пармиджиана ди меландзане и тирамису на Джузепе.

 

Какво е италианската кухня без пастата!? Това е една от запазените марки на любимата ни средиземноморска кухня.

 

А да опиташ спагети, приготвени по автентична рецепта, си е блаженство за вкусовите рецептори, меко казано.

 

По познатия ред, ще споделя точната рецепта за спагети аматричана, която Джузепе Ломушо използва, и някои тънкости по приготвянето й.

 

Искам да споделя и още едно свое наблюдение. У нас сме свикнали да слагаме повечко продукти, както в пастата, така и върху пицата.

 

Ако познавате вкуса на италианската кухня в оригинал, може би сте забелязали, че съставките далеч не са толкова много и разнообразни. Което на мен лично ми допада много, тъй като смесването на прекалено много храни, пречи на вкуса им да изпъкне по правилния начин.

 

Сами ще се убедите, че спагетите, които само след малко ще ви предложа, имат точно премерения брой продукти. А вкусът, който имах удоволствието да опитам, е способен да ви накара да се влюбите в Италия, ако вече не сте, разбира се.

 

В края на статията ще намерите точните пропорции на съставките.

 

Спагети аматричана е рецепта, идваща от най-красивия град в Европа, според мен самата – столицата на Италия – Рим.

 

Месото, което се използва днес в рецептата, е панчета. Най-простичко казано, това е свинско месо от коремната част на пресенцето. Сурово, сушено, пушения месо, подобно на бекона, който ние добре познаваме, но определено по-фино и деликатно на вкус. В оригиналаната рецепта панчетата е била предшествана от свински бузи, но впоследствие претърпява трансформация.

 

Нещо, на което маестрото обърна внимание, е че не бива да загряваме прекалено много зехтина, трябва да е топъл, но не горещ. След това да сложим чесъна, който сам по себе си е деликатен продукт. Не трябва да се слага преди зехтина, за да не загори. Това ще предаде един много по-различен аромат на ястието, който определено не целим.

 

 

След като сме сложили чесъна, добавяме последователно панчетата, доматен сос, спагетите, босилека, сол и пипер на вкус. Това е всичко, но повярвайте ми, то е абсолютно достатъчно, за да ви накара дори да си помечтаете за романтичния Рим.

 

 Снимки:Мартина Николова

 24634

 

24635

 

24632

 

Накрая, точно преди сервиране, щедро се поръсва с пармезан – ситно настърган и такъв на ленти. Изглежда и ухае великолепно.

 

24630

 

Може би ви направи впечатление, че спагетите се приготвят в тигана, заедно с останалите продукти. Това оказва влияние на вкуса. Определено има разлика, дали ще полеете спагетите със соса, или ще ги приготвите заедно, позволявайки им да "споделят" ароматите си.

 

Ето и обещаната точна рецепта за спагети аматричана на Джузепе.

 

Рецепти