Кервел - брат на магданоза
от Kulinar.bg
Деликатната подправка е идеална за супи, салати и омлети

Кервелът (обикновеният, не кореноплодният), познат още като див керевиз или азмацуг, е деликатна подправка, особено обичана във френската кухня.

 

Общо описание

 

Принадлежи към семейство Сенникоцветни, заедно с копъра, целината, пащърнака, кориандъра и др., и на вид е много близък до магданоза. На някои места по света го наричат именно "френски магданоз".

 

Листата на кервела са деликатни и къдрави. Ако в градината си имате и моркови, и кервел, трябва да внимавате – листата им много си приличат.

 

Счита се, че кервелът произлиза от Азия и от южните райони на Русия. Открива се в цяла Европа. Едногодишно растение е със стебло, което достига височина от 60-70 см.

 

Не е претенциозен към почвата, но трябва да е добре обработена и обогатена. Ако искате да си посадите кервел, трябва да го направите в началото на пролетта. Трябва да си го наберете преди да започне да цъфти, за да го използвате като подправка.

 

В медицината

 

В официалната се използва при лечение на жлезите с вътрешна секреция, а в народната – за подобряване на храносмилането. Богат е на витамин С, витамин Р, както и на минерали.


В кулинарията

 

Имайте предвид, че поради деликатността си, кервелът лесно губи ароматните си качества. Ето защо тази подправка най-често се използва за овкусяване на супи и салати, или на ястия, при които няма дълга термична обработка.

 

Прибавяйте го ситно нарязан към края на готвенето или поръсете с него готовото ястие. Много подходящ е за подправяне на яйца и омлети, пилешко месо и риба, както и на задушени зеленчуци.

 

Съхранение

 

В хладилника може да оцелее до седмица, ако е прибран в плик със затваряне.

Рецепти