Какво става, когато откажете кафето и алкохола
от Kulinar.bg | 09 декември 2015
Една истинска история

Попадали сме на най-различна информация за кафето и алкохола, която не веднъж ни е обърквала – кафето е полезно за черния дроб/кафето е опасно за здравето; алкохолът води до увеличаване на риска от различни сърдечносъдови заболявания/червеното вино полезно в умерени количества и т.н.

 

Е, наясно сме, че всичко това е въпрос на организъм и не можем да твърдим с абсолютна категоричност каквото и да е.

 

Попаднахме на историята на Тобиас ван Шнайдер, уеб дизайнер, който разказва своя опит с отказването на тези две напитки – кафето и виното.

 

Става дума за период от 15 месеца. Ето какво отчита той самият като промяна и плюсове.

 

Бързаме да кажем, че не ви каним да последвате неговия пример. По-скоро искаме да споделим резултатът, а вие сами да решите можете ли да вземете нещо за себе си като позитив.

 

За тези 15 месеца без тези две напитки, които почти всеки човек консумира:

 

Банковата му сметка е нараснала с 1000 долара, и само за първите два месеца (звучи много, но тъй като Тобиас живее в Ню Йорк, не е толкова голямо постижение). Можете да си направите проста сметка за изхарчените пари за кафе и алкохол на месеца и си направите собствената сметка.


2304  2561

sxc.hu/photl.com


В зависимост от режима, който имате (семеен или не семеен), факта, че отказвате кафето и алкохола, ще намали и излизанията ви навън след работно време. Което само по себе си е увеличи времето ви за самите вас и за почивка. Това може да доведе само до хубави неща – повече сън, по-красив външен вид и повече енергия за работа. Това обаче е "спечелило” доста шеги по адрес на Тобиас, като единствения трезвеник в компанията. В един момент спираш да имаш допирни точки с хората от шумната компания. 


За пълноценната почивка споменахме вече. Кафето има способността да ни направи хиперактивни, което в много случаи ни пречи, вместо да ни помага. С отказването на кафето Тобиас става по-спокоен и определено храносмилането му се подобрява.


И все пак дизайнерът споделя, че обича вкуса и аромата на кафето и решението на това е да си позволява безкофеиново кафе, когато му се пийва въпросната напитка.


И на финала – Тобиас отказал тези напитки от любопитство и така вече 15 месеца, но пределено се радва за решението си.

Рецепти