Какво се случва, когато ядем по 40 лъжици захар на ден?
от Анна-Мария Мелуки | 01 септември 2015
Резултатът тук

Захарта е навсякъде около нас и в почти всички храни. Доказано е вредното въздействие на прекалената й консумация, както и болестите, до които води. Големите количества захар повишават прекалено много нивата на кръвна захар, което причинява диабет например, също така се развалят зъбите, освен това дори се уврежда мозъка.

 

Ще ви запознаем с историята на австралийския филмов продуцент Деймън Гамо, който в продължение на 60 дни консумира по 40 лъжички захар всеки ден (на толкова се равнява всекидневният прием на захар в менюто на австралиецът). Според СЗО оптималното количество, което един човек трябва да приема, е 6 лъжички на ден.


В интервю за сайта Cosmopolitan.com той обяснява как вследствие прекомерната употреба на захар качил 8 кг, нивото на мазнини в организма му се повишило със 7%, а размерът на талията му се увеличил с 10 см – от 84 на 94 см.

 

Цялата процедура, през която е минал, е документирана във филма "That Sugar Film”.

 

Преди да се подложи на този експеримент, Деймън наблягал на пиците, газираните напитки и най-вече колата, изпушвал и по една кутия цигари на ден. Натрупването на огромните количества захар не идва оттам, че Деймън ядял шоколадови десертчета на всяко ядене. Той дори хапвал нискомаслени кисели млека, мюсли-десетчета и пиел от т.нар. "здравословни” натурални сокове. Всички те са набедени за полезни, но всъщност имат големи количества захар и подсладители, които увеличават многократно дневния прием на захар, без дори да забелязваме.

 

Австралиецът почти развил зависимост към сладкото, като не можел да изтрае повече от 40 минути без него. Вследствие започнал да има проблеми със съня и да променя често настроенията си, ако не хапнел поне един шоколад.

 

32908

Деймън Гаво. Източник: Youtube


Промяната дължи на своята приятелка Зоуи, благодарение на която сменя режима си на хранене. Ако преди е наблягал само на бързата храна и захарните изделия, то сега менюто му включва плодове, зеленчуци, ядки и всякаква истинска готвена храна.

 

Деймън успява да се очисти от захарта за период от четири до шест седмици. Почти не консумира сладко, но все пак приема в пъти по-малки количества и то в случай, че е с приятели.

 

Според австралиеца, консумацията на захарни изделия в малки количества няма да навреди на организма, но предупреждава, че не бива да се прекалява и препоръчва да се избягват течности с високо съдържание на калории, като колата, студените чайове, енергийните напитки, натуралните сокове и газираните напитки.

 

Прекомерните количества на захар в тях могат да доведат до проблеми с черния дроб, а оттам и до катастрофални последствия за организма.

Рецепти