Тайната на качествения зехтин е...
от Kulinar.bg | 07 декември 2012
Защо е важно да купуваме качествен маслинов продукт?

Качественият зехтин е едно от най-важните притежания на добрата кухня. И да не останете заблудени – зехтинът може да се използва, и се използва, както в салати, така и в десерти.

 

Едно от най-важните му качества е киселинността. Колкото по-ниско киселинен е, толкова по-добре. Внимавайте при покупката му. Най-разпространените салатни видове в масовите хранителни магазини не могат да се похвалят с особено качество.

 

Максималната киселинна стойност не трябва да надминава 0.8, като най-ниската е около 0.2.

 

Друг важен фактор е съдържанието на важната олеинова киселина в 100 г.

 

Полезно е да се знае, че добиването на зехтина се извършва чрез студено извличане, при температура под 25 градуса. Затова и се получава висококачествен продукт, незасегнат от термична обработка.

 

Припомняме, че има благоприятен за организма ефект - понижава нивата на лошия холестерол, предпазва от сърдечно-съдови заболявания, регулира кръвното налягане и намалява вероятността от ракови заболявания.

 

С информацията ни помогнаха участници на кулинарния форум Chivas Gourmet Salon 2012.

Рецепти