Какво похапват в Буркина Фасо
от Kulinar.bg | 27 май 2013
Едно от традиционните ястия в Буркина Фасо се нарича to

Кухнята в Буркина Фасо е типична за западноафриканския район. Тя се основава най-вече на ориза, царевицата, ядките, сладките картофи, бамята и просото.

 

Често срещани са различните сосове, използващи вариации от подправки. Те се сервират заедно с ориза или с месо. Сосовете имат различни имена в зависимост от племето, от което се готвят.

 

Riz gras е национално ястие от ориз, сварен в животинска мазнина, и приготвен с домати и подправки. С изключение на рибата, другите меса не заемат толкова важна роля в местната кухня. Пилешките шишчета се считат за деликатес.


Едно от традиционните ястия в Буркина Фасо се нарича to. Блюдото има леко горчив вкус и се приготвя от смачкана царевица, сорго и просо. Към ястието има сос, който се прави от различни видове зеленчуци като моркови, домати и чушки. Възможно е да се добавят козе или овче месо.


Poulet Bicyclette пък е ястие от пилешко месо на скара, което се среща в цяла Западна Африка. Местните хора често приготвят и fufu - гъста паста от варени зеленчуци.


Месото е лукс в Буркина Фасо, както и в повечето страни в региона. Най-често приготвяните ястия с месо съдържат пилешко или агнешко. Те се пекат на скара и се овкусяват с чили, пипер и канела.

 

Някои семейства използват повече лют пипер или пюре, направено от плодове, но всичко това зависи от сезона.

 

Сред местните специалитети се отличават brochettes, които представляват мариновани късчета пилешко месо, приготвено на шиш.


Рибата и яйцата са важен източник на протеини за населението на Буркина Фасо, но се консумират преди всичко от хората, които живеят в селата, тъй като те отглеждат редица домашни животни.

 

Плодове като авокадо, банани, кокосови орехи, грейпфрути, манго и папая присъстват и в основните ястия, но обикновено се сервират за десерт.

 

От напитките най-популярни са zoomkoom, приготвена от вода и брашно от просо. Освен това местните хора обичат вода, ароматизирана с джинджифил и лимон. Toedo пък е сок, приготвен от плода на баобаба.


Типична напитка в страната е banji или палмовото вино, което се приготвя от ферментирал сок от палма. Град Банфора се отличава с най-качественото палмово вино в района.

Рецепти