Какво да правим с останалия ориз?
от Kulinar.bg | 14 април 2016
Супер хрупкави крекери

Белият ориз е една от най-често използваните гарнитури, особено в България.

 

Самите ние често сме ви казвали в края на рецептите "сервирайте с бял ориз".

 

Тайната на ориза се крие в неутралния му вкус. Това го прави подходяща гарнитура за почти всичко - пилешко, свинско, телешко - всички меса си подхождат с бял ориз.

 

Ако оссновното ястие е със сос, още по-добре. Белият ориз, напоен с приготвения сос (представете си един Тас кебап), е едно от най-вкусните неща, които можем да хапнем за вечеря.

 

Затова и оризът е толкова уважаван и често приготвян.

 

Какво става обаче, като сварим повече от необходимото количество бял ориз? На другия ден той не е така хубав и пухкав. Не е и достатъчно хубав, за да го хапваме като самостоятелно ястие. 

 

Вариантите са два - да го изхвърлим или да го трансформираме в нещо великолепно.

 

Досещате се кой вариант ще предпочетем, нали? 

 

Преди да преминем нататък, искаме да ви припомним стъпките за приготвяне на перфектния бял ориз! Спазвайте ги и винаги ще имате фантастична гарнитура.

 

А сега, какво да правим с тази фантастична гарнитура на следващия ден? 

 

Можете да я превърнете в крекери. Е, не точно крекери, но малки вкусни хапки, които да хрупате точно като крекери.

 

Трябва ви обикновен тиган с незалепващо покритие. Изсипете в него част от останалия ориз и с шпатула разстелете ориза, за да бъде само на един слой. Може да поръсите с любимите си подправки.

 

* Припомнете си най-подходящите подправки за ориз.

 

Оставете така 15-тина минути, докато придобие златиста хрупкава коричка. След това обърнете оризовата палачинка и гответе от другата страна 7-8 минути.

 

Начупете на парчета и сервирайте с различни сосове като чипс.

 

36110

 

Подходящи са пикантни доматени сосове. Ако не обичате люто, сервирайте само с кетчуп. 

 

* Припомнете си какво друго можем да направим с останалия ориз. В този случай - нещо сладичко, което всички обожаваме.

 

Другият вариант е да сервирате заедно с яйца на очи. Задължително сложете яйцето върху ориза, за да може, когато го разрежете, целият жълтък да потече върху ориза. 

 

36111

 

Рецепти