Понякога е трудно да определим количеството ориз, което ни е необходимо за дадено ястие.
Случвало ли ви се е да се озовете с повече сварен ориз, отколкото можете да хапнете на един път?
На нас да. И определено престоял, сварен ориз не е най-вкусното, което можем да намерим в хладилника за хапване. Затова ще ви дадем една много лесна рецепта за направа на оризов пудинг с вече сварен ориз.
Това, освен че ни спестява пари, съкращава и времето за готвене. Знаете, че да вариш ориз за пудинг с ориз (сутляш) изисква повече време и търпение, поради сериозното бъркане, което ни се налага да извършваме.
Е, има начин да поправим това неудобство. Ако се случи да ви остане сварен ориз, който няма да влезе в употреба веднага, то запомнете тази рецепта и си направете вкусен оризов пудинг. Нищо не трябва да остава неоползотворено.
Ето какво трябва да направим:
Сложете вече сготвения ориз в тенджера, налейте мляко, колкото да го покрие (количеството мляко и ориз трябва да е горе-долу равно). Разбърквайте от време на време, на средна температура.
Когато млякото заври, намалете още силата на котлона и сложете подсладител –захар, мед, кленов сироп или нещо друго по ваш избор. Вече има доста полезни заместители на захарта.
Сложете малко, опитайте, ако има нужда от още – добавете и отново опитайте.
Ако искате, добавете и една голяма щипка сол, това засилва вкуса на десерта и подчертава сладостта.
След това идва време на овкусители, които също могат да са останали от предишно готвене – лимонова кора, какао, кардамон, индийско орехче, ванилия, джинджифил (който сте настъргали за друго ястие). Отново разбъркайте. Може да се наложи да добавите още малко мляко.
След като ориза омекне и добие консистенция на пудинг (сутляш), можете да го махнете от котлона. Обикновено отнема около 15-тина минути.
Десертът е готов за сервиране топъл, но ако предпочитате, можете и да го оставите да се охлади. Декорацията е въпрос на вкус – пресни плодове, топинг.