Употреба на вече сварен ориз
от Kulinar.bg | 03 април 2015
Какво по-хубаво от един десерт?

Понякога е трудно да определим количеството ориз, което ни е необходимо за дадено ястие.

 

Случвало ли ви се е да се озовете с повече сварен ориз, отколкото можете да хапнете на един път?

 

На нас да. И определено престоял, сварен ориз не е най-вкусното, което можем да намерим в хладилника за хапване. Затова ще ви дадем една много лесна рецепта за направа на оризов пудинг с вече сварен ориз.

 

Това, освен че ни спестява пари, съкращава и времето за готвене. Знаете, че да вариш ориз за пудинг с ориз (сутляш) изисква повече време и търпение, поради сериозното бъркане, което ни се налага да извършваме.

 

Е, има начин да поправим това неудобство. Ако се случи да ви остане сварен ориз, който няма да влезе в употреба веднага, то запомнете тази рецепта и си направете вкусен оризов пудинг. Нищо не трябва да остава неоползотворено. 

 

Ето какво трябва да направим:

 

Сложете вече сготвения ориз в тенджера, налейте мляко, колкото да го покрие (количеството мляко и ориз трябва да е горе-долу равно). Разбърквайте от време на време, на средна температура.

 

Когато млякото заври, намалете още силата на котлона и сложете подсладител –захар, мед, кленов сироп или нещо друго по ваш избор. Вече има доста полезни заместители на захарта.

 

Сложете малко, опитайте, ако има нужда от още – добавете и отново опитайте.

 

Ако искате, добавете и една голяма щипка сол, това засилва вкуса на десерта и подчертава сладостта. 

 

След това идва време на овкусители, които също могат да са останали от предишно готвене – лимонова кора, какао, кардамон, индийско орехче, ванилия, джинджифил (който сте настъргали за друго ястие). Отново разбъркайте. Може да се наложи да добавите още малко мляко.

 

След като ориза омекне и добие консистенция на пудинг (сутляш), можете да го махнете от котлона. Обикновено отнема около 15-тина минути.  

 

Десертът е готов за сервиране топъл, но ако предпочитате, можете и да го оставите да се охлади. Декорацията е въпрос на вкус – пресни плодове, топинг.   

Рецепти