Винаги се стараем да ви запознаваме с разнообразни рецепти, с които да внесете нови вкусове в дома си. Знаем, че семейството и приятелите ви са винаги готови да опитат нещо ново и нетипично.
За да приготвите обикновена делнична вечеря, за по-специални поводи или за посрещане на гости, днес сме ви приготвили едно чудесно предложение. Еуфория от вкусове, много цветове и наистина впечатляващ вид – това са оризовите кюфтета с пълнеж.
Вижте рецептата, която ви предоставя възможността да си направите заготовки още от предния ден. Така ще ви бъде наистина по-лесно, защото ще разделите работата си на няколко части. И, без много усилия накуп, ще имате едно наистина грабващо окото и непцето ястие.
Необходими продукти:
За основата:
1 ½ ч.ч. ориз
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
2 яйчени жълтъка
За пълнежа:
2 с.л. зехтин
1 малка глава лук
1 пресована скилидка чесън
120 г кайма
¾ ч.ч. консервирани домати
¼ ч.ч. грах
сол и пипер на вкус
60 г моцарела, нарязана на парченца
За панировката:
4 яйца
1 ½ ч.ч. брашно
2 ч.ч. галета
зехтин или олио за пържене
Начин на приготвяне:
За ориза: Запържете в зехтина лука и чесъна за около 5 минути. Прибавете ориза, а след това и вода в съотношение 3:1 в полза на водата. Може да използвате и пилешки бульон вместо вода.
Сварете ориза и го оставете да изстине напълно. Може да си го приготвите и от предния ден.
За пълнежа: Загрейте зехтина в тиган и запържете каймата. След това добавете лука и чесъна.
Прибавете доматите и овкусете със сол и пипер. Намалете температурата и оставете сместа на котлона за около 25 мнитуи.
Накрая прибавете грахта и оставете за още 5 минути. Оставете сместа да се охлади напълно.
В голяма купа смесете вече сварения ориз с двата жълтъка. Разбъркайте много добре, за да стане целият ориз с жълтеникав цвят.
С помощта на лъжица за сладолед оформете топки от ориза. Сплескайте ги леко, направете дупка в средата и напълнете с 1 ч.л. от пълнежа. Сложете по 1 парче моцарела.
Оформете кюфтетата и ги наредете в тава, покрита с хартия за печене. Сложете ги във фризера за 10 минути.
Разбийте 4-те яйца в купа. В друга купа сложете брашното, а в трета – галетата.
Извадете кюфтетата от фризера. Оваляйте ги едно по едно първо в брашното, после в яйцата и накрая в галетата.
Сложете ги пак в тавата и този път ги оставете във фризера за 1 час.
Изпържете за 5-6 минути вече стегналите се кюфтета в зехтина или олиото, загряти на 190 градуса.
Отцедете от излишната мазнина върху хартия и сервирайте готовите кюфтета с гарнитура.