Пригответе си оризови кюфтета с уникален пълнеж!
от Kulinar.bg | 06 октомври 2014
Рецепта и видео указания за това страхотно ястие

Винаги се стараем да ви запознаваме с разнообразни рецепти, с които да внесете нови вкусове в дома си. Знаем, че семейството и приятелите ви са винаги готови да опитат нещо ново и нетипично.

 

За да приготвите обикновена делнична вечеря, за по-специални поводи или за посрещане на гости, днес сме ви приготвили едно чудесно предложение. Еуфория от вкусове, много цветове и наистина впечатляващ вид – това са оризовите кюфтета с пълнеж.

 

Вижте рецептата, която ви предоставя възможността да си направите заготовки още от предния ден. Така ще ви бъде наистина по-лесно, защото ще разделите работата си на няколко части. И, без много усилия накуп, ще имате едно наистина грабващо окото и непцето ястие.

 

Необходими продукти:


За основата:

1 ½ ч.ч. ориз

1 малка глава лук

1 скилидка чесън

2 яйчени жълтъка

 

За пълнежа:

2 с.л. зехтин

1 малка глава лук

1 пресована скилидка чесън

120 г кайма

¾ ч.ч. консервирани домати

¼ ч.ч. грах

сол и пипер на вкус

 

60 г моцарела, нарязана на парченца

 

За панировката:

4 яйца

1 ½ ч.ч. брашно

2 ч.ч. галета

 

зехтин или олио за пържене

 
Начин на приготвяне:

За ориза: Запържете в зехтина лука и чесъна за около 5 минути. Прибавете ориза, а след това и вода в съотношение 3:1 в полза на водата. Може да използвате и пилешки бульон вместо вода.

 

Сварете ориза и го оставете да изстине напълно. Може да си го приготвите и от предния ден.

 

За пълнежа: Загрейте зехтина в тиган и запържете каймата. След това добавете лука и чесъна.

 

Прибавете доматите и овкусете със сол и пипер. Намалете температурата и оставете сместа на котлона за около 25 мнитуи.

 

Накрая прибавете грахта и оставете за още 5 минути. Оставете сместа да се охлади напълно.

 

В голяма купа смесете вече сварения ориз с двата жълтъка. Разбъркайте много добре, за да стане целият ориз с жълтеникав цвят.

С помощта на лъжица за сладолед оформете топки от ориза. Сплескайте ги леко, направете дупка в средата и напълнете с 1 ч.л. от пълнежа. Сложете по 1 парче моцарела.

 

Оформете кюфтетата и ги наредете в тава, покрита с хартия за печене. Сложете ги във фризера за 10 минути.

 

Разбийте 4-те яйца в купа. В друга купа сложете брашното, а в трета – галетата.

 

Извадете кюфтетата от фризера. Оваляйте ги едно по едно първо в брашното, после в яйцата и накрая в галетата.

 

Сложете ги пак в тавата и този път ги оставете във фризера за 1 час.

 

Изпържете за 5-6 минути вече стегналите се кюфтета в зехтина или олиото, загряти на 190 градуса.

Отцедете от излишната мазнина върху хартия и сервирайте готовите кюфтета с гарнитура.

 

 

Рецепти